LRA nemierā ar Kariņa pausto atbalstu seksuālajām minoritātēm (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Latvia Prime Minister s Office/Handout via REUTERS

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) pārmetusi premjerministram Krišjānim Kariņam (JV) sabiedrībā pretrunīgi vērtētus politisku paziņojumu izplatīšanu un ieteikusi valdības vadītājam pievērsties demogrāfijas problēmu risināšanai, informēja politiskajā spēkā.

Partiju apvienības ieskatā, Ministru prezidenta parakstītais politiskais paziņojums par lesbiešu, geju, biseksuāļu, transseksuāļu un citu seksualitāšu (LGBT) kopienas tiesībām radīja plašu ažiotāžu un tika viennozīmīgi interpretēts kā nosodījums Ungārijas parlamentam un valdībai par to ģimenes politiku veidojošo likumu pieņemšanu.

Daļā sabiedrības tas esot radījis neizpratni par vēlmi iejaukties suverēnas valsts tiesībās pašai veidot politiku tik nozīmīgās jomās kā bērni un ģimene, uzskata LRA. "Tas, ka Latvijas pozīcija netika izrunāta pat koalīcijas starpā, liecina, ka premjers pasteidzies paust viedokli, kam nav nedz plaša politiska, nedz sabiedriska atbalsta," uzskata politiskais spēks.

"Līdztekus ar sabiedrību šķeļošu neskaidrību un runām par to, ka skolēnu dziesmu svētki klātienē nedrīkstēs notikt, bet Baltijas praida nedēļas publiskās aktivitātes drīkstēs, tas kopumā rada nevajadzīgu spriedzi starp dažādām sabiedrības grupām," uzskata LRA.

Partiju apvienībā uzsvēra, ka, cienot indivīdu izvēles brīvības, tā iestājas par ģimeni kā Latvijas sabiedrības stūrakmeni, un aicina premjeru tā vietā, "lai paustu sabiedrībā neizrunātus, sasteigtus un spriedzi vairojošus paziņojumus", konsekventi pievērsties ilgtermiņa demogrāfijas un ģimeņu atbalsta politikai.

Premjers pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes apgalvoja, ka neko nav parakstījis vai izteicis par kādu no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, bet gan ir publiski parakstījis un aizstāvējis ES vērtības un cilvēku tiesības.

Premjers norādīja, ka ES pamatvērtības viņš aizstāvētu jebkurā diennakts laikā, un šīs pamatvērtības tostarp ietver iecietību un nosoda diskrimināciju.

Viņaprāt, Latvija to ir apliecinājusi, iestājoties ES. "Mēs nevaram diskriminēt kādu iedzīvotāju, balstoties uz viņa dzimumu, tautību, reliģiju vai seksuālo orientāciju. Šīs ir ES pamatvērtības. Es kā valdības vadītājs esmu apņēmies tās aizstāvēt un turpināšu to darīt jebkurā diennakts laikā," akcentēja Ministru prezidents.

Jau ziņots, ka paziņojumā, ko 24.jūnijā parakstījuši vairāku ES dalībvalstu pārstāvji, tostarp Kariņš, teikts, ka valstis pauž atbalstu Eiropas kopīgajām pamatvērtībām - brīvībai, demokrātijai, vienlīdzībai, tiesiskumam un cilvēktiesībām, tostarp minoritāšu tiesībām, un vērtībām, kas respektē cilvēka cieņu. Šai dokumentā nav minēts, ka tas būtu saistīts ar kādu konkrētu valsti vai izdotu likumu.

Paziņojums tapis saistībā ar šodien atzīmējamo starptautisko lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu praida dienu, kā arī ņemot vērā, ka tiek apdraudētas viņu pamattiesības, un, jo īpaši, diskriminācijas aizliegums seksuālās orientācijas dēļ. Šajā vairāku ES dalībvalstu pārstāvju parakstītajā dokumentā teikts, ka šai dienā ir jāatceras, ka "esam daudzveidīgas un tolerantas sabiedrības, kas apņēmušās netraucēti attīstīt ikviena mūsu pilsoņa personību, tostarp seksuālo orientāciju un dzimumidentitāti".

Dokumentu parakstījušie dalībvalstu līderi pauduši nostāju, ka "mums jāturpina cīnīties pret LGBT kopienas diskrimināciju, vēlreiz apliecinot nepieciešamību aizsargāt tās pamattiesības". "Cieņa un tolerance ir Eiropas projekta pamatā. Mēs esam apņēmības pilni turpināt īstenot šos centienus, nodrošinot, ka nākamās Eiropas paaudzes izaug līdztiesības un cieņas gaisotnē," pausts Kariņa parakstītajā dokumentā.

Lai arī Ungārija paziņojumā nav pieminēta, tas tomēr tiek uzskatīts par atbildi likumu izmaiņām šajā valstī. Eiropas Komisija (EK) ir piedraudējusi Ungārijai ar kārtējo pārkāpuma procedūru saistībā ar jauno likumu, kas liedz jauniešiem piekļuvi informācijai par LGBT jautājumiem.

"Ungārijas likumprojekts ir apkaunojums," paziņojusi EK prezidente Urzula fon der Leiena. "Esmu uzdevusi saviem atbildīgajiem komisāriem pirms likums stājies spēkā sagatavot vēstuli Ungārijas varasiestādēm, kurā izteikts mūsu satraukums." Budapešta uz to reaģējusi, paziņojot, ka pašas Leienas izteikumi esot "apkaunojoši".

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu