Pēc pamattautu bērnu masu kapu skandāla Kanādā nodedzinātas vairākas katoļu baznīcas (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Viena no nodedzinātajām katoļu baznīcām Kanādas provincē Britu Kolumbijā.
Viena no nodedzinātajām katoļu baznīcām Kanādas provincē Britu Kolumbijā. Foto: James Miller/AP

Pagājušajā nedēļā Kanādas provincē Britu Kolumbijā nodedzinātas četras katoļu baznīcas, kas atrodas Kanādas pamattautu apdzīvotajās teritorijās. Baznīcu dedzināšana seko skandālam, kas izcēlās maijā, kad kādas bijušās katoļu internātskolas teritorijā tika atrasti indiāņu bērnu masu kapi.

Maija beigās Britu Kolumbijas pamatiedzīvotāju kopiena “Tkʼemlúps te Secwepemc” paziņoja, ka bijušās katoļu internātskolas teritorijā Kemplūpsā atrasts masu kaps ar 215 bērnu mirstīgajām atliekām. Skolas arhīvos par šo bērnu nāvi nekādas informācijas nav bijis, vēstīja Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Savukārt jūnijā Kanādas provincē Saskačevanā izbijušā indiāņu bērnu internātā, kas arī atradās katoļu baznīcas pārvaldībā, tika atrasts masu kaps ar 751 apbedīto.

Kemplūpsas internātskola bija viena no daudzām šādām iestādēm, kas tika izveidotas pamattautu asimilēšanai.

Periodā no 1863. līdz 1998. gadam šādās iestādēs uzturējušies vairāk nekā 150 000 Kanādas pamattautu kopienas bērnu. Tiek uzskatīts, ka aptuveni 3000 no šiem bērniem miruši laikā, kad viņi atradušies internātskolās.

2015.gadā Kanādas varas iestādes pamattautu piespiedu asimilāciju atzina par kultūras genocīdu. 2017.gadā Kanādas valdība oficiāli atvainojās valsts indiāņu kopienai.

Pagājušajā nedēļā notikusī baznīcu dedzināšana, visticamāk, ir saistāma ar šo skandālu.

Naktī uz 26.jūniju Britu Kolumbijā nodega divas katoļu baznīcas. Ugunsgrēki abās koka ēkās sākās ar aptuveni stundas intervālu, un liesmas abus dievnamus pilnībā nopostīja.

Šajā pašā naktī ugunsgrēks izcēlās arī anglikāņu baznīcas ēkā, kas vairs netiek izmantota. Šis ugunsgrēks gan operatīvi tika apdzēsts.

Savukārt 21.jūnijā nodedzinātas vēl divas citas katoļu baznīcas, kas atrodas pamattautu apdzīvotajās teritorijās Britu Kolumbijā.

Kanādas policija pavēstījusi, ka šie ugunsgrēki ir uzskatāmi par aizdomīgiem. Šobrīd tiek pārbaudīta iespējamā saistība starp 21. un 26.jūnija dedzināšanām.

Policija gan pagaidām nav apstiprinājusi, ka ugunsgrēki baznīcās bijušas ļaunprātīgas dedzināšanas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu