Eksperts: cilvēki bieži neapzinās, ka ir zaudējuši savu privātumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Pilsoniskās alianse un domnīca "Providus" organizēja sarunu, kurā dalībnieki diskutēja par to, vai jaunās tehnoloģijas 30 gadu laikā iznīcinās privātumu.

Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts pauda, ka cilvēki bieži vien neapzinās, ka paši savu privātumu ir pazaudējuši.

Viņš diskusijā pārstāvēja to dalībnieku viedokli, kuri uzskata, ka jaunās tehnoloģijas 30 gadu laikā privātumu iznīcinās.

Kā vienu no argumentiem viņš izcēla to, ka privātumu vairs nevarot pazaudēt, bet to var tikai atgūt. "Jau šobrīd mums privātuma nav. It īpaši tiem, kuri aktīvi dzīvo digitālajā pasaulē, kas ir lielākā daļa no mums, lielākā daļa no ekonomiski aktīvajiem Latvijas iedzīvotājiem - mums tā nav," sacīja Sārts.

Sārts norādīja, ka dažādas tehnoloģijas attīstās tik ātri, ka cilvēku izpratne un zināšanas par to, kādus draudus no tehnoloģijām var iegūt, netiek līdzi. "Turklāt, kā mēs redzam, cilvēka privātums jeb dati par cilvēkiem ir kļuvuši par ļoti lielu biznesa modeli - vai tas ir "Facebook" vai "Google", vai citu lielo datu gigantu naudas plūsmas. Viņi ir atraduši veidu, kā mums par nelielu pakalpojumu, bieži cilvēkam pat neapzinoties, atņemt privātumu un paņemt sev ar tiesībām to pārpārdot, pakot un tā tālāk," klāstīja speciālists.

Sārts izcēla arī jautājumu par to, kā nākotnē attīstīsies tehnoloģijas. "Nākamais tehnoloģiju lēciens no šī viedokļa, manuprāt, būs tā saucamā lietu interneta ienākšana pasaulē visaptverošā veidā - caur 5G un citām sakaru tehnoloģijām. Tas, ko tas radīs, būs, manuprāt, digitālās un fiziskās pasaules saplūšana, kurā mēs vienlaicīgi atradīsimies fiziskajā un digitālajā pasaulē. Tas pēc būtības mūs vēl vairāk deanonimizēs kā cilvēkus digitālajā vidē un dos iespēju vākt datus par mums," teica Sārts.

Vienlaikus viņš minēja - lai arī, viņaprāt, valstīm, valdībām un arī tehnoloģiju kompānijām nevajadzētu būt tiesībām iejaukties cilvēku privātumā bez acīmredzamas cilvēka piekrišanas, tomēr pastāv virkne valstu un valdību, kuras to redz savādāk.

"Tai skaitā arī autoritāras sistēmas, kuras, es domāju, pastāvēs pasaulē arī pēc 30 gadiem, ir ļoti ieinteresētas attīstīt tehnoloģijas, kas neļauj cilvēkam iegūt privātumu, un caur to iegūt kontroli pār cilvēka dzīvi. Es domāju, ka šī tendence būs ar augšupejošu līkni. Vismaz tajās valstīs, kur ir šīs tehnoloģiski autoritārās sistēmas pastāvēs, privātuma nebūs nemaz," sacīja Sārts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu