Konkurenti finiša taisnē. Vai Gustavam būs izdevies noķert Mariju?

Seriāla "Skrējiens pēc astoņi!" 4. sērija
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock/Ekrānuzņēmums no video/ TVNET kolāža

Jau četru nedēļu garumā seriāla "Skrējiens pēc astoņi" sekojam Marijas Bērziņas un Gustava Terzena centieniem taupīt elektoenerģiju, lai kāpinātu sava mājokļa Energo pulsa rādītāju. Noslēguma sērijā uzzināsim abu konkurentu rezultātus finiša taisnē. Kā jums šķiet, vai vismaz vienam no viņiem būs izdevies sasniegt kāroto astotnieku? Atbildes uz šiem jautājumiem un noderīgus eksperta padomus uzzināsi izaicinājuma noslēguma sērijā.

“Mēs esam finiša taisnē, un tas ir brīdis, kad var “dot ārā” pēdējo, kas vēl palicis muskuļos un prātā,” 4. sērijas sākumā apņēmīgi teic Gustavs Terzens. Patiesības mirklis ir klāt! Abi konkurenti zvana ekspertam – Anrijam Tukulim no “Elektrum” Energoefektivitātes centra, lai uzzinātu izaicinājuma rezultātus un noskaidrotu jautājumus, kas vēl palikuši neizrunāti.

Video: Seriāla "Skrējiens pēc astoņi!" 4. sērija.

Gustavs atzīst, ka nevar vien beigt brīnīties par sava ledusskapja brīnumainajām pārvērtībām: “Man joprojām lielākais pārsteigums ir tas, kā darbojas tas, ka iztīra un pie viena arī atsaldē ledusskapi.”

“Saldētavai ir labāk, ja tā stāv pilna, nevis, ka tur stāv tikai daži produkti,” skaidro eksperts, piebilstot, ka ir dzirdēts pat ieteikums, ka saldētavā jāsaliek avīzes, lai tā strādātu efektīvāk. Ideja ir tāda, ka,

ik reizi atverot saldētavu, tajā ieplūst siltais gaiss, kas atkal ir jāatdzesē. Ja saldētava ir pilna ar produktiem, tie darbojas kā aukstuma akumulators.

Marija vēlas precizēt, vai šis nosacījums attiecas arī uz ledusskapi. Anrijs Tukulis skaidro, ka

ledusskapi gan nebūtu vēlams piestūķēt līdz ūkai: “Kādi 50 - 80% ir OK, jo vajag, lai gaiss cirkulē.”

Nākamais Marijas jautājums ir par to, vai elektriskais sildītājs, kuru nereti ziemas laikā nākas izmantot vasaras mājās, tiešām tērē ļoti daudz elektroenerģijas?

“Principā ar tiem sildītājiem ir tā, ka tā momentānā, jauda, cik viņš spēj patērēt, ir varbūt pat 2-3 kilovati, tātad vienā stundā var iztērēties pat trīs kilovatstundas. Un tad, ja tu tādu sildītāju 10 stundas darbini pilnā jaudā, neko neregulējot, tad tās jau ir 30 kilovatstundas vienā dienā. Parēķinot uz mēnesi, tas cipars var būt milzīgs,” skaidro eksperts. Labā ziņa ir tāda, ka parasti sildītāji ir regulējami, tādēļ nav tā, ka sildītājs konstanti tērēs trīs kilovatus.

Kurš kļuvis par izaicinājuma uzvarētāju?

Kā tad konkurentiem aizvadītajās četrās nedēļās ir veicies ar elektrības taupīšanu? Laiks uzzināt rezultātus! “Varu svinīgi paziņot, ka mērķis tev, Marija, un Gustav, ir sasniegts!” Anrijs Tukulis pavēsta iepriecinošu ziņu. Vēl vairāk – abi izaicinājuma dalībnieki ir ne vien sasnieguši, bet pat pārsnieguši savas cerības, jo kāroto astotnieku vietā ir tikuši pie devītniekiem.

“Es nopietni biju cerējusi uz 8, un tas devītnieks ir tāds – ūūū, es varēju vairāk!” priecājas Marija.

Foto: Publicitātes foto

“Es taču teicu, ka būs neizšķirts!” piebilst Gustavs, smejot, ka devītnieka pēdējo reizi esot dabūjis pirms divdesmit gadiem. “Protams, gribas desmitnieku tagad,” - viņš liek manīt, ka ir iegājis azartā. Marija atvēsina konkurentu, atgādinot eksperta ieteikumu:

“Vislabākās lietas slēpjas mērenībā. Nav jādzīvo tumsā, bet ir vienkārši mēreni jāsabalansē elektroenerģijas patēriņš, un tad jau arī būs rezultāti.”

“Forši! Nu, baigi labās ziņas! Bet, lai nav tā, ka mēs te tikai abi ar Mariju tagad priecīgi dzīvojam ar saviem devītniekiem, aizej vēl pie kādiem cilvēkiem,” uz labiem darbiem Anriju mudina Gustavs.

Eksperts smaidot atbild, ka, paskatoties uz to, cik spožus rezultātus Marija ar Gustavu elektroenerģijas taupīšanas jomā ir sasnieguši viena mēneša laikā, ir bail pat iedomāties, cik energoefektīva varētu kļūt visa Latvija, piedaloties Energo pulss izaicinājumā.

Kas ir Energo pulss?

Energo pulss ir unikāla Elektrum klientiem izstrādāta elektroenerģijas patēriņa vērtēšanas un analīzes programma. Tas sniedz iespēju salīdzināt klienta mājokļa elektroenerģijas patēriņu ar līdzīga veida mājsaimniecībām Latvijā, piedāvājot mājokļa elektroenerģijas patēriņa novērtējumu un padomus enerģijas efektīvākai izmantošanai, nemazinot klientam ierasto komforta līmeni.

Tiem, kuri vēl tikai plāno izmēģināt savus spēkus elektrības taupīšanā, Marija iesaka nebaidīties un uzdot jautājumus ekspertiem: “Kungi ir sarakstījuši ļoti daudzus un interesantus padomus (tos meklē šeit), kas nav tikai vienkārši “izslēdziet slēdzīti”. Tur ir daudzas niansētākas lietas, kuras tiešām arī man bija interesanti palasīt.”

Foto: Publicitātes foto

“Man šķiet, ka pievēršot uzmanību kaut kam, atklājas labas lietas. Jo tu jau, piemēram, vari maksāt rēķinus autopilotā, un nemaz nezināt, kas ko sastāda. Tā ir fiziska lieta, to labāk ir zināt, un tad tu esi tādā lielākā un pārliecinošākā kontrolē pār lietām un tēriņiem, kas ir tavā mājsaimniecībā,” secina Gustavs.

Seriāla varoņu piedzīvojumi nu ir galā. Vēlot veiksmi un izcilus rezultātus, nododam stafetes kociņu jums, lasītāji. Ir pienācis laiks no izaicinājuma sekotājiem kļūt par tā dalībniekiem, izmērot savu Energo pulsu!

Lūk, te vari noskaidrot arī sava mājokļa Energo pulsa rādītāju un atrast praktiskus padomus tā veicināšanai, bet komentāros lūdzam ikvienu dalīties ar savām idejām un praksē pārbaudītiem ieteikumiem, kā iespējams uzlabot energoefektivitāti.

Foto: Elektum infografika

Raksts tapis sadarbībā ar Elektrum.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu