Lielbritānijā dzīvo krietni vairāk ES pilsoņu, nekā tika uzskatīts līdz šim (1)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: rawf8/Shutterstock

Lielbritānijā 30.jūnijā oficiāli noslēgusies valstī dzīvojošo Eiropas Savienības (ES) pilsoņu reģistrācija vienkāršotā kārtībā, atklājot varasiestādēm negaidītu faktu - to ir pusotras reizes jeb teju par diviem miljoniem vairāk, nekā līdz šim uzskatīja Iekšlietu ministrija.

Līdz šī gada maija beigām (dati par jūniju vēl nav publicēti) lūgumu pēc uzturēšanās atļaujas vienkāršotā procedūrā bija iesnieguši 5,6 miljoni ES un Norvēģijas, Islandes, Lihtenšteinas un Šveices pilsoņu. Līdz tam Iekšlietu ministrija domāja, ka valstī dzīvo 3,7-3,8 miljoni šo valstu pilsoņu.

Visvairāk ministrija kļūdījusies ar rumāņiem - ministrija uzskatīja, ka viņu Lielbritānijā ir aptuveni 400 000, taču jau marta beigās, kad ministrija publicēja pēdējo sadalījumu pa valstīm, lūgumus bija iesnieguši 918 000 rumāņu.

Domājams, ka starp viņiem ir arī daudz moldāvu, daudziem no kuriem ir arī Rumānijas pases, taču nav iespējams noteikt kaut aptuveni viņu skaitu.

Attiecībā uz poļiem, kas ir lielākā ES pilsoņu grupa valstī, ministrija gandrīz nav kļūdījusies. Tika lēsts, ka poļu valstī ir aptuveni 0,9 miljoni, lūgumus iesnieguši 975 000.

Piecniekā līdzās Polijai un Rumānijai iekļuvušas arī trīs Eiropas dienvidu valstis - Itālija (500 000), Portugāle (376 000) un Spānija (321 000).

Lietuviešu skaits Lielbritānijā ir vismaz 245 000, latviešu - 127 000.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu