Eiropas Cilvēktiesību tiesa atsakās skatīt lietu par palestīniešu līdera Arafata nāves apstākļiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jasers Arafats un Benjamins Netanjahu Tuvo Austrumu miera samitā, 1998. gadā.
Jasers Arafats un Benjamins Netanjahu Tuvo Austrumu miera samitā, 1998. gadā. Foto: Reuters Photographer/REUTERS

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atteikusies skatīt prasību, ko iesniegusi bijušā palestīniešu līdera Jasira Arafata atraitne un meita, kas apgalvo, ka viņš ticis noindēts.

Suha un Zahva El Kodvas Atrafatas, kas ir Francijas pilsones, vērsās ECT 2017.gadā pēc tam, kad viņu prasības bija noraidījušas Francijas tiesas.

Arafats mira 2004.gada novembrī Persī armijas hospitālī netālu no Parīzes, uz kurieni viņš tika nogādāts no savas galvenās mītnes Rāmallā pēc tam, kad sajuta sāpes kuņģī.

Daudzi palestīnieši apgalvo, ka Arafatu noindējuši izraēliešu slepenie dienesti, ko Izraēla kategoriski noliedz.

Taču 2012.gadā Arafata atraitne paziņoja, ka viņa apģērbā esot atrastas radioaktīvā izotopa polonija 210 pēdas, un vērsās Francijas tiesā.

Pēc virknes ekspertīžu un liecinieku uzklausīšanas Nantēras tiesa viņas prasību noraidīja, un šo spriedumu atstāja spēkā arī apelācijas instance.

Arafata atraitnes advokāti apgalvo, ka izmeklēšana esot bijusi neobjektīva, un vaino tiesnešus, ka tie pārāk ātri izbeiguši izmeklēšanu.

Arafata atraitne un meita 2017.gadā vērsās ECT, apgalvojot, ka viņām liegta taisnīga tiesa, tostarp atsakot palestīniešu līdera nāves apstākļu atkārtotu ekspertīzi.

ECT tiesneši vienbalsīgi atzinuši, ka prasītājām, kurām palīdzību snieguši advokāti, visā procesa gaitā bija iespēja pilnībā īstenot savas tiesības.

"Nešķiet, ka tiesneši būtu izdarījuši patvaļīgus slēdzienus, pamatojoties uz tiem izklāstītajiem faktiem, un lietā esošo pierādījumu interpretācija, kā arī likuma piemērošana no viņu puses nav bijusi nesaprātīga," norādījusi ECT.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu