Eksperti: Ķīna tuksnesī būvē starpkontinentālo ballistisko raķešu šahtu lauku (2)

LETA/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Ķīna tuksnesī valsts rietumos būvē starpkontinentālo ballistisko raķešu šahtu lauku, pamatojoties uz satelīta attēliem, secinājuši Džeimsa Mārtina pētniecības centra eksperti.

Tuksnesī uzceltas 120 šahtas, kur, iespējams, atrodas raķetes, kas spēj sasniegt ASV teritoriju.

Pētnieki salīdzināja no uzņēmuma "Planet Labs Inc" iegūtos satelīta attēlus, kas uzņemti pēdējo četru mēnešu laikā, ar fotogrāfijām, kas uzņemtas pēdējās nedēļas laikā, un secināja, ka raķešu šahtu aizņem simtiem kvadrātkilometru lielu platību Ķīnas Gaņsu provincē.

Ķīnas kodolieroču eksperts Džefrijs Luiss, kurš pētīja šos attēlus kopā ar kolēģi Dekeru Eveletu, kurš pirmais pamanīja šahtas, intervijā telekanālam CNN piektdien sacīja, ka lielākā daļa šahtu vēl nav pabeigtas un, visticamāk, sāktas celt pēdējā pusgada laikā.

"Tas tiešām ir pārsteidzošs būvniecības temps," sacīja Luiss, piebilstot, ka arī mērogs ir pārsteidzošs.

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins runā Komunistiskās partijas 100 gadu jubilejā sacīja, ka Ķīnas varas pieaugums ir vēsturiska neizbēgamība un Ķīna vairs netiks iebiedēta, apspiesta vai pakļauta ārvalstīm.

"Visi, kas to mēģinās, atradīs savas galvas sašķaidītas asiņainas pret lielo tērauda sienu, ko būvējuši 1,4 miljardi ķīniešu," viņš piebilda. Vēlāk valdības publiskotajā Sji runas tulkojumā angļu valodā prezidenta izteikumi bija nedaudz mīkstināti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu