Orbāns pārmet ES līderiem kolonizatoru uzvedību (7)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns Foto: Reuters/ScanPix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdien pārmetis Eiropas līderiem kolonizatoru uzvedību, kritizējot pretrunīgi vērtēto likumu, kurā Brisele saskata LGBTI (lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu) tiesību ierobežošanu.

Eiropas Savienības (ES) līderi pagājušajā nedēļā samitā kritizēja šo likumu, un Nīderlandes premjerministrs Marks Rite izteicās, ka Orbānam vai nu ir jāievēro ES vērtības vai arī jāizstājas no ES.

Likumprojekts aizliedz izglītības programmas un materiālus, kas nepilngadīgo vidū popularizē homoseksualitāti, no bioloģiskā dzimuma atšķirīgu dzimumidentitāti un dzimuma maiņu. Cita starpā likums paredz aizliegt jauniešiem piekļuvi grāmatām un filmām, kurās attēlotas seksuālās minoritātes.

Šīs normas iekļautas plašākā paketē, kas paredz stingrākus sodus par seksuāliem noziegumiem pret bērniem un jauniešiem, kā arī "pedofilu reģistra" izveidi.

Ungārijas valdība apgalvo, ka likuma mērķis ir aizsargāt bērnus, bet kritiķi uzskata, kas tas uzspiež kauna zīmi LGBTI kopienai.

EK ir piedraudējusi Ungārijai ar pārkāpuma procedūru saistībā ar šo likumu

Orbāns sabiedriskajā radio piektdien noraidīja aicinājumus atcelt likumu.

"Viņi uzvedas kā kolonizatori. Viņi vēlas noteikt, kādiem likumiem jāstājas spēkā citā valstī, viņi vēlas diktēt, kā mums jādzīvo un kā jāuzvedas," runājot par kritiķiem ES, sacīja Orbāns. Viņš piebilda, ka kritiku izraisījuši slikti refleksi, kas palikuši no koloniālisma pagātnes.

EK prezidente Urzula fon der Leiena pagājušajā nedēļā nodēvēja Ungārijā pieņemto likumu par apkaunojumu un nosūtīja vēstuli Ungārijai ar prasību paskaidrot likuma ietekmi uz pamattiesībām.

17 ES dalībvalstu vadītāji parakstīja kopīgu vēstuli, kurā likums nosodīts, un aicināja EK sūdzēt Ungāriju ES Tiesā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu