Kipras prezidents atvainojas par pasu pārdošanas shēmu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kipras prezidents Niks Anastasiads piektdien atvainojies par to, ka Kipra no 2007.gada līdz 2020.gada beigām nelegāli piešķīrusi pilsonību tūkstošiem cilvēku, kas nav Eiropas Savienības (ES) rezidenti.

Pasu pārdošanas shēmu atklājusi Kipras īpašā izmeklēšanas komiteja.

Komitejas ziņojums tagad iesniegts prokuratūrai, kas lems par tālākajiem soļiem. Atbilstoši ziņojuma liecībām, shēmā iejaukti politiķi, advokāti, ierēdņi un garīdznieki.

Kopumā Kipras pilsonību nelegāli saņēmuši 3609 cilvēki.

"Tie ir aptuveni 53% no 6779 gadījumiem, kas tika pārbaudīti," jūnijā norādīja izmeklēšanas komitejas vadītājs Mirons Nikolats.

Izmeklēšana ilga deviņus mēnešus, un to veikt bija pieprasīja ES.

Lai iegūtu pasi, kas ļauj brīvi ceļot pa visu ES, interesenti maksājuši no 2,5 miljoniem eiro.

Kipra var piešķirt pilsonību tā, kā pati vēlas, un pasu izsniegšanas shēma pati par sevi nav pretlikumīga. Tomēr ar pasākumiem, kas tika īstenoti, lai ievilinātu cilvēkus, kas ir spējīgi un gatavi maksāt, zināma robeža tikusi pārkāpta.

Raidorganizācijas "Al Jazeera" žurnālisti pagājušajā gadā atmaskoja ar kādu centību augsta ranga amatpersonas īstenoja šo shēmu. Žurnālisti atklāja, ka pases izsniegtas arī notiesātiem noziedzniekiem.

Toreizējais parlamenta priekšsēdētājs bija spiests atkāpties no amata, kad atklātībā nonāca video, kurā viņš sola kādam interesentam nokārtot pases saņemšanu.

ES gadiem centusies darīt galu šādai praksei. Cita starpā arī Malta izpelnījusies nopēlumu. ES bažījas, ka pasu tirdzniecība var novest pie naudas atmazgāšanas, izvairīšanās no nodokļiem un korupcijas, kā arī vājināt nacionālo drošību.

Kipra šādu praksi izbeidza 2020.gada novembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu