EP deputāti spriedīs, kā novērst bērnu seksuālu izmantošanu tiešsaistē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti nākamnedēļ plenārsēdē izvērtēs pagaidu regulējumu, kas ļaus tīmekļa pakalpojumu sniedzējiem tiešsaistē atklāt un izņemt materiālus, kas atspoguļo bērnu seksuālo izmantošanu, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Pēc viņa paustā, ņemot vērā to, ka pandēmijas laikā tiešsaistē ir ievērojami palielinājies seksuālu vardarbību pret bērniem atspoguļojoša materiāla apjoms, EP deputāti ar ES Padomi un Eiropas Komisiju (EK) apspriedīs nesen panākto vienošanos par daļēju pagaidu atkāpi no Eiropas Savienības (ES) direktīvas par privātās dzīves aizsardzību elektroniskajos sakaros.

Saskaņā ar jau panākto vienošanos, tīmekļa e-pasta, tērzēšanas un ziņojumapmaiņas pakalpojumu sniedzējiem turpmāk būs ļauts brīvprātīgi pārbaudīt saziņu ar mērķi atklāt un novērst seksuālu vardarbību pret bērniem un par to ziņot tiesībsargājošajām iestādēm. Tāpat arī būs ļauts izmantot skenēšanas tehnoloģijas, lai atklātu bērnu iedraudzināšanas mēģinājumus.

EP deputāti debatēs, kas notiks pirmdien, apspriedīs, vai noteikumos izdevies panākt līdzsvaru starp bērnu aizsardzību un privātuma aizsardzību, kā arī runās par iespējamajiem ilgtermiņa risinājumiem. Balsojums par jautājumu paredzēts 6.jūlijā.

Krastiņš atzīmēja, ka bērnu seksuālu izmantošanu atspoguļojoši tiešsaistes materiāli tiek atklāti, izmantojot īpašas tehnoloģijas, kas skenē saturu, piemēram, attēlus, tekstu vai datu plūsmas. Tēmturu tehnoloģija palīdz atklāt noziedzīgu saturu attēlos un videoklipos, savukārt klasifikatori un mākslīgais intelekts tiek izmantoti teksta vai datu plūsmas analīzei, lai atklātu iedraudzināšanu.

Šie pagaidu tiesību akti tiks piemēroti ne ilgāk kā trīs gadus, līdz tiks panākta vienošanās par jauniem pastāvīgiem noteikumiem par bērnu seksuālās vardarbības novēršanu tiešsaistē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu