4 gadus ilgā eksperimentā Islandē noskaidrots, ka īsāka darba nedēļa ir laba ideja (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Islande
Islande Foto: Unsplash

Četrus gadus, no 2015. līdz 2019. gadam, aptuveni 2500 islandiešu bija iesaistīti divos lielos eksperimentos, lai noskaidrotu, kā īsāka darba nedēļa ietekmē produktivitāti. Nupat apkopotie pētījuma rezultāti rāda, ka tā patiešām varētu būt laba ideja.

Parasti 40 stundu garā darba nedēļa eksperimentos tika saīsināta līdz 35 vai 36 stundām, tomēr darbinieku produktivitāte tāpēc nemazinājās. Vēl jo vairāk – ievērojami uzlabojās darbinieku pašsajūta, mazinājās stress un izdegšanas risks.

Pētījuma rezultāti ir ļoti iepriecinoši un liecina, ka šāda prakse varētu būt lietojama arī citās pasaules valstīs, rakstīts zinātnes izdevumā "Science Alert".

“Abu eksperimentu laikā daudzi darbinieki atzina, ka, kopš sākuši strādāt dažas stundas nedēļā mazāk, jūtas ievērojami labāk, enerģiskāk un izjūt mazāku stresu. Rezultātā viņiem pietiek enerģijas citiem pasākumiem, piemēram, fiziskām aktivitātēm, draugiem un hobijiem,” rakstīts publicētajā ziņojumā.

Eksperimentos četru gadu ilgā periodā bija iesaistītas visdažādākās darba vietas, sākot no slimnīcām un beidzot ar birojiem. Kopumā eksperimentos piedalījās vairāk nekā 1% no visa Islandes darbaspēka. Jāpiemin, ka darbinieku alga netika samazināta.

Par piecām stundām īsāka darba nedēļa patiesībā lika cilvēkiem būt radošākiem savā darbā. Lai arī daži darbinieki eksperimentu sākumā atzina, ka viņiem ir grūti pielāgoties, tomēr lielākā daļa no viņiem pierada pie jaunajiem darba apstākļiem.

“Tā vietā, lai darītu visu kā ierasts, piekoptu ierasto rutīnu, cilvēki pārdomāja, kā darīt lietas, un pēkšņi viņi visu sāka darīt citādāk,” stāstīja viens no pētījuma dalībniekiem.

Publicētajā ziņojumā vēstīts, ka šis četrus gadus ilgais pētījums un eksperimenti vainagojušies ar ievērojamiem panākumiem.

Ziņojums pilnā apmērā publicēts ŠEIT.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu