Strīds turpinās: Baltkrievija pieprasa Lietuvai sūtīt mājās diplomātus (21)

Papildināts
TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģs, Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska
Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģs, Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Minska likusi Lietuvai līdz minimumam samazināt savu diplomātisko personālu Baltkrievijā, šādi reaģējot uz Baltkrievijas opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas biroja akreditēšanu Lietuvas Ārlietu ministrijā (ĀM).

Par to informēta Lietuvas pilnvarotā lietvede Baltkrievijā Asta Andijauskiene, kas otrdien izsaukta uz Lietuvas ĀM.

"Šķietami oficiāla statusa piešķiršana neleģitīmām struktūrām tā arī paliks iluzors mēģinājums izveidot paralēlo realitāti," teikts Baltkrievijas ĀM izplatītajā paziņojumā.

Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Mants Adomēns Lietuvas sabiedriskajai televīzijai sacīja, ka pēc samazināšanas Baltkrievijā strādās tikai viens Lietuvas diplomāts, kurš nodarbosies ar konsulārajiem jautājumiem.

Tas faktiski nozīmē vēstniecības slēgšanu, piebilda Adomēns.

Lietuvas ĀM gatavo atbildes pasākumus un par tiem sīkāk informēs vēlāk, ziņu aģentūrai BNS sacīja Lietuvas ārlietu ministra Gabrieļus Landsberģa preses sekretāre Vītaute Šmaižīte-Kuļešiene.

Komentējot Baltkrievijas lēmumu likt Lietuvai samazināt diplomātisko personālu līdz minimumam, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda trešdien sacīja, ka tādējādi Baltkrievijas režīms turpina pašizolēties un rūpējas tikai par savu izdzīvošanu.

"Tas liecina tikai par Baltkrievijas režīma vēlmi pašizolēties un kļūt vēl atkarīgākam no lielā kaimiņa," žurnālistiem Viļņā sacīja Nausēda.

"Tādi centieni pēc pašizolēšanās, norobežošanās no apkārtējās pasaules parasti beidzas bēdīgi, slikti pašai valstij un tās iedzīvotājiem," viņš piebilda.

Situācija liecina, ka Baltkrievijas iedzīvotāju un pilsoniskās sabiedrības intereses ir tas, kas "Baltkrievijas režīmu interesē vismazāk", norādīja Lietuvas prezidents.

"Režīms ir norūpējies tikai par savu izdzīvošanu par jebkuru cenu," uzsvēra Nausēda.

Lietuvas ĀM pirmdien akreditēja Baltkrievu demokrātisko pārstāvniecību, tādējādi piešķirot oficiālu statusu Viļņā strādājošajai Baltkrievijas opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas komandai.

Lietuvas ĀM norādīja, ka tas ir simbolisks solis Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības un tās centienu īstenot demokrātiskas pārmaiņas savā valstī tiesiskajā atzīšanā, taču akreditētā institūcija netiks uzskatīta par diplomātisko pārstāvniecību un līdz ar to tai nebūs tiesību un privilēģiju, kādas ir diplomātiskajām pārstāvniecībām.

Par pagājušā gada augustā notikušo prezidenta vēlēšanu uzvarētāju tika pasludināts Aleksandrs Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, taču demokrātiskā opozīcija un Rietumvalstis vēlēšanas uzskata par viltotām. 

Pēc vēlēšanām Lukašenko režīms piespieda Tihanovsku atstāt Baltkrieviju, un viņa dzīvo Viļņā, kur izveidojusi savu biroju.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu