Kāpēc mēs mirkšķinām acis? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Acs
Acs Foto: Unsplash

Vai kādreiz esi piedalījies blenšanas sacensībās? Ja esi, tad zini, ka ilgstoši turēt acis atvērtas un nemirkšķināt ir ļoti grūti, jo to neļauj darīt dabiskais instinkts. Bet kāpēc mēs vispār mirkšķinām?

Pastāv divi galvenie iemesli, kāpēc mēs mirkšķinām acis: vispirms, mirkšķināšana palīdz no acīm aizvākt svešķermeņus, piemēram, sīkas putekļu daļiņas. Otrkārt, mirkšķināšana mitrina acu ābolus. To virsmai jābūt gludai, lai redze nekļūtu miglaina. Mirkšķināšana ļauj acs ābolam pārklāties ar asaru plēvīti, kas sastāv no ūdens, taukvielām un gļotām un neļauj acīm kļūt sausām.

“Kad acis ir sausas, ir sajūta, ka kaut kas skrāpē radzeni, kas ir acs ārējais aizsargslānis. Tas var būt ļoti sāpīgi, jo radzenē ir ļoti daudz nervu galu,” stāstīja oftalmoloģe Brenda Peigana-Džurana.

Asaru plēvīte arī apgādā aci ar skābekli, jo asinsvadi radzeni nesasniedz. Plēvīte arī satur enzīmus, kas cīnās ar baktērijām un neļauj acī nonākt infekcijai.

Mirkšķināšana arī palīdz emocionālos brīžos. Kad raudi, acis tu mirkšķini biežāk, lai aizvāktu asaras. Tas neļauj acīs sakrāties šķidrumam un aizmiglot redzi.

Mirkšķināšana ir reflekss, tomēr acis var arī mirkšķināt apzināti. Vidējam cilvēkam nepieciešamas 400 milisekundes, lai vienu reizi nomirkšķinātu acis. Lielākā daļa cilvēku mirkšķina aptuveni 10 līdz 20 reižu minūtē. Parasti 15 vai 16 reizes. Tomēr pastāv noteikti apstākļi, kad cilvēks mirkšķina biežāk.

Piemēram, tu mirkšķini biežāk, ja acī iekritis kāds gruzis. Arī ieaugusi skropsta var radīt svešķermeņa sajūtu acī un likt mirkšķināt biežāk. Šo refleksu var izraisīt arī alerģijas, konjunktivīts un citas infekcijas.

Daži cilvēki cieš no tika vai citiem reflektoriskiem traucējumiem, kas liek tiem mirkšķināt acis biežāk. Iemesls var būt arī stress un trauksme.

Biežāk mirkšķināt acis arī mēdz cilvēki, kuriem ir redzes problēmas, jo acis dabiski cenšas izlabot miglaino redzi. Savukārt, ja bojāts sejas nervs, kas atbild par acu plakstiņa kustību, cilvēks var mirkšķināt aci lēnāk vai retāk. Arī nogurums vai daži medikamenti var izraisīt līdzīgu efektu. Kad tu skaties filmu, mirkšķināšana var būt retāka, jo tu koncentrējies uz ekrānā redzamo. Tāpat arī, ja lasi grāmatu.

Cilvēks mēdz mirkšķināt biežāk, kad aci nepieciešams vairāk samitrināt, kā arī, lai uz mirkli atpūtinātu smadzenes, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu