Par viltus ziņu izplatīšanu atlaistā RAKUS feldšere vērsusies tiesā (25)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīnika, kurā ārstē ar Covid-19 saslimušos pacientus.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīnika, kurā ārstē ar Covid-19 saslimušos pacientus. Foto: Edijs Pālens/LETA

Bijusī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas feldšere Marina Kornatovska, kura tika atlaista pēc tam, kad tika izplatījusi viltus ziņas saistībā ar Covid-19, ir vērsusies tiesā, apstrīdot ārstniecības iestādes lēmumu izbeigt ar viņu darba tiesiskās attiecības, pavēstīja slimnīcas Juridiskās daļas vadītājs Eduards Broks

Slimnīca uzteikusi darba tiesiskās attiecības Kornatovskai, bet viņa vērsusies tiesā. "Būtība ir tāda, ka viņa nepiekrīt slimnīcas lēmumam," sacīja Broks, papildinot, ka Kornatovska lūdz tiesu atlaišanu atzīt par nepamatotu.

Līdz šim strīdā jau ir notikusi viena tiesas sēde.

Pērnā gada nogalē Valsts policija (VP) aizturēja Kornatovsku un sociālo tīklu aktīvistu Valentīnu Jeremejevu saistībā ar viltus ziņu izplatīšanu par Covid-19. Valsts policijā (VP) aģentūrai LETA apliecināja, ka šajā lietā izmeklēšana turpinās.

Apcietināšana notika pēc tam, kad plašu ievērību sociālajos tīklos guva Jeremejeva video, kurā bija apkopotas lielākoties jau dzirdētas sazvērestības teorijas par Covid-19. Šajā video sazvērestības teorijas klāstīja arī Kornatovska, kura tika pieteikta kā mediķis un slimnīcas darbinieks.

Vairāk nekā pusstundu garajā video Kornatovska lielākoties atstāstīja jau vairākkārt dzirdēto sazvērestības teoriju "klasiku" - Covid-19 esot izdomāts, statistika par inficētajiem esot viltota, slimnīcu pārslodze esot mīts, tobrīd vēl neieviestās vakcīnas patiesībā būšot nāvējošas. Feldšere aizrunājas tad līdz tam, ka ārsti slimnīcā apzināti kaitējot pneimonijas pacientiem.

Viltus ziņas ir saistītas ar sabiedrības drošības apdraudējumu, un tās izraisījušas sabiedrisko rezonansi, radījušas neizpratni par likumību un ir vērstas pret epidemioloģisko drošību. Kriminālprocess ir sākts pēc Krimināllikuma panta par huligānismu. Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Slimnīca pēc tam publiski paziņoja, ka kategoriski norobežojas no sociālajos tīklos paustās informācijas par Covid-19 pacientu ārstēšanu. Saistībā ar notikušo ārstniecības iestādē tika sākta dienesta izmeklēšana, lai izvērtētu šo konkrēto gadījumu.

2020.gada 21.decembrī Jeremejevs tika atbrīvots no apcietinājuma, jo par viņu tika iemaksāta 50 000 eiro drošības nauda, aģentūra LETA noskaidroja Tiesu administrācijā. Savukārt Kornatovskai policija piemēroja maigākus drošības līdzekļus - nodošanu policijas uzraudzībā, aizliegumu izbraukt no valsts, aizliegumu tuvoties un kontaktēties ar noteiktām personām, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegumu.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu