Stājas spēkā cietumsods bijušajam VID darbiniekam par laimestu nenorādīšanu deklarācijā (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Augstākā tiesa (AT) pieņēma lēmumu atteikt ierosināt kasācijas tiesvedību, līdz ar to stājas spēkā pirmās instances tiesas spriedums, ar kuru bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vecākajam muitas uzraugam Arvilam Pastaram piespriests septiņu mēnešu cietumsods par 154 441 eiro laimestu nenorādīšanu deklarācijā.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa apsūdzēto atzina par vainīgu un sodīja ar brīvības atņemšanu uz septiņiem mēnešiem, piespiedu darbu uz 200 stundām, atņemot tiesības veikt visu veidu komercdarbību uz diviem gadiem.

Pastars spriedumu pārsūdzējis un Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija lēma Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 3.februāra spriedumu atstāt negrozītu.

Par minēto Rīgas apgabaltiesas lēmumu tika iesniegta kasācijas sūdzība, bet AT atteikusi ierosināt kasācijas tiesvedību.

Iepriekš prokuratūra aģentūru LETA informēja, ka bijusī amatpersona apsūdzēta par to, ka norādīja nepatiesas ziņas deklarācijā par ienākumiem lielā apmērā un arī izvairījās no nodokļu nomaksas.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais, būdams valsts amatpersona, iesniedzot VID kārtējo valsts amatpersonas deklarāciju, norādīja nepatiesas ziņas par 2018.gadā gūtajiem ienākumiem.

Apzinoties, ka gūtie ienākumi no azartspēļu un izložu laimestiem ir apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, apsūdzētais 2018.gada ienākumu deklarācijā nenorādīja šos ienākumus vairāk nekā 154 441 eiro apmērā un nenomaksāja par tiem iedzīvotāju ienākuma nodokli, nodarot valstij zaudējumus 44 178 eiro apmērā.

Valsts ieņēmumu dienestā aģentūra LETA noskaidroja, ka amatpersona ir pārtraukusi darba attiecības ar VID pagājušā gada sākumā.

Jau ziņots, ka līdzīgs nodarījums bija inkriminēts arī citai VID amatpersonai - vecākajam muitas uzraugam Vladimiram Vinokurovam.

2019.gadā kļuva zināms, ka Daugavpils prokuratūra par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā cēlusi apsūdzību Vinokurovam, kurš savulaik tika deklarējis lielus azartspēļu laimestus.

Publiski pieejamais tiesas spriedums liecina, ka Vinokurovam šajā lietā pērn janvārī Daugavpils tiesa piesprieda 430 eiro naudas sodu un piespiedu darbu.

Publiski pieejamais tiesas spriedums liecina, ka apsūdzētais deklarācijā par 2016.gadu nenorādījis laimestus 29 838 eiro apmērā. Tāpat apsūdzētais norādīja nepatiesas ziņas, kas neatbilst patiesiem datiem par gūtiem laimestiem, konstatējamiem nodokļu aprēķinā 103 500 eiro apmērā.

2017.gada 6.februārī Daugavpils tiesa citā lietā piesprieda Vinokurovam 200 stundas piespiedu darba par to, ka viņš norādīja nepatiesas ziņas savā 2013.gada ienākumu deklarācijā. Arī šajā deklarācijā Vinokurovs bija deklarējis dažādus laimestus no totalizatoriem.

Vinokurovs šo tiesas spriedumu pārsūdzēja Latgales apgabaltiesā, kas spriedumu atstāja negrozītu, tieši tāpat lēma arī Augstākā tiesa.

2018.gada maijā VID pieņēma lēmumu par Vinokurova atstādināšanu no amata.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu