"Time": ASV algotņu uzņēmuma vadītājs Ukrainā gribēja izveidot privātu armiju (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV algotņu uzņēmuma "Blackwater" vadītājs Ēriks Prinss
ASV algotņu uzņēmuma "Blackwater" vadītājs Ēriks Prinss Foto: SURAKIT SAWANGCHIT/Shutterstock, AP Photo/Jacquelyn Martin. Kolāža: TVNET

ASV algotņu uzņēmuma "Blackwater" vadītājs Ēriks Prinss 2020.gadā plānoja izveidot līdzīgu kompāniju Ukrainā, kurā gribēja noalgot Austrumukrainas kara veterānus, ziņo žurnāls "Time".

Žurnāla rīcībā nonākušie dokumenti un intervijas ar Prinsa tuviem sabiedrotajiem liecina, ka "Blackwater" vadītājs līdztekus jaunas algotņu kompānijas izveidei vēlējās arī iegādāties rūpnīcas, kurās tiek ražots bruņojums. Ar 2020.gada jūniju datētā dokumentā runāts par desmit miljardu dolāru vērta "vertikāli integrēta militārās aviācijas konsorcija" radīšanu.

Taču, kā norāda Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska bijušais padomnieks Igors Novikovs, pēc Donalda Trampa zaudējuma 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanās Ukrainas valdība esot ieņēmusi nogaidošāku pozīciju un aktivizējusi konkurentus, kam arī bija interese par Prinsa noskatītajām rūpnīcām.

Trīs informācijas avoti, kuri bija iesaistīti Ukrainas sarunās ar Prinsu, apstiprināja, ka ukraiņi ar bažām raudzījušies uz iespējamo sadarbību ar Prinsu.

Īpašu satraukumu radījis tas, ka Prinss Kijevā bija atradis sabiedrotos, kas saistīti ar Krieviju.

Viens no Prinsa biznesa partneriem bija ukrainis Andrijs Artemenko, kurš 2017.gadā iekļuva ziņu virsrakstos, piedāvājot Trampa administrācijai "miera plānu" Austrumukrainai, lai ASV varētu atcelt Krievijai par 2014.gada iebrukumu Ukrainā un Krimas okupāciju noteiktās sankcijas. Otrs Prinsa sabiedrotais bija Ukrainas deputāts Andrijs Derkačs, ko ASV raksturojušas kā "aktīvu Krievijas aģentu".

Abi vīrieši palīdzēja kaldināt Prinsa biznesa plānus saistībā ar Ukrainu. Taču radās šķēršļi - ne tikai Ukrainas valdības pretestība, bet arī Ņujorkā sāktā kriminālizmeklēšana pret abiem Prinsa partneriem. Prokuratūra nekomentē izmeklēšanu, kura joprojām turpinās, taču publiskajā telpā izskanējusī informācija liecina, ka tiek pētīta Artemenko un Derkača iespējamā iesaiste Krievijas mēģinājumā ietekmēt 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanas.

Artemenko un Derkačs žurnālam "Time" nolieguši, ka izdarījuši kādus pārkāpumus, un izmeklēšanu raksturojuši kā politiskas raganu medības pret Trampa sabiedrotajiem.

"Time" raksts balstīts uz intervijām ar septiņiem pietuvinātiem informācijas avotiem, kuru vidū ir esošās un bijušās ASV un Ukrainas amatpersonas, kā arī bijušie Prinsa padotie, kuri bija iesaistīti viņa plānos Ukrainā. Žurnāla rīcībā nonākuši arī biznesa plāni, kas paredzēja jaunas munīcijas rūpnīcas izveidi Ukrainā un Ukrainas vadošo aviācijas uzņēmumu apvienošanu konsorcijā, kas varētu sacensties ar "tādām kompānijām kā "Boeing" un "Airbus"".

Prinsa kompānija "Blackwater" 2007.gadā ieguva bēdīgu slavu, kad tās algotņi, pavadot ASV vēstniecības konvoju, Bagdādē nogalināja 17 irākiešu civiliedzīvotājus un ievainoja vēl 20. ASV tika notiesāti četri algotņi, bet 2020.gada 22.decembrī Tramps viņus apžēloja. Pēc skandāla kompānija turpināja darboties, tai skaitā slēdzot līgumus ar ASV valdību, un Prinsa intereses kļuva plašākas - viņš iesaistījās dabas resursu tirdzniecībā Āfrikā, izveidoja privātu armiju Abū Dabī kroņprincim un sagatavoja algotņus cīņai ar Somālijas pirātiem. Trampa administrācijas laikā Prinss publiski aicināja amerikāņu karavīrus Afganistānā aizvietot ar algotņiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu