Latvijas mākslinieks izstrādājis logo CERN zinātnes projektam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: RTU

Radošās apvienības "Colortime" grafiskais dizainers Jānis Zālītis ir pirmais Latvijas mākslinieks, kurš sadarbojās ar Eiropas Kodolpētniecības centru (CERN), izveidojot grafisko identitāti zinātnes projektam "I-FAST", informēja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja.

Iecerēts, ka jūlijā Latvija kļūs par CERN asociēto dalībvalsti, un tad sadarbība ar CERN kļūs ne tikai par Latvijas zinātnieku ikdienu, bet centra pasūtījumus varēs saņemt Latvijas uzņēmēji, mākslinieki, kā arī citu jomu pārstāvji.

Foto: RTU

Arāja atzīmēja, ka CERN projekta "I-FAST" (Innovation Fostering in Accelerator Science and Technology) mērķis ir veicināt jaunradi daļiņu paātrinātāju kopienā un, sadarbojoties zinātniekiem un industrijai, izstrādāt jaunas alternatīvas paātrinātāju koncepcijas un radīt jauno tehnoloģiju prototipus. Šajā projektā piedalās arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki.

Zālītis CERN piedāvāja vairākus projekta grafiskās identitātes risinājumus. CERN izvēlējās piedāvājumu, kurā simboliski ir parādīts gandrīz 27 kilometrus garais tunelis, kurš izvietots 100 metru dziļumā Šveices un Francijas teritorijā un kurā atrodas Lielais hadronu paātrinātājs - ierīce, ar kuru tiek pētīti jauni fizikas fenomeni.

Kā skaidroja Zālītis, logotipā apvienojas vairāki apļi, veidojot sadarbības simbolu, jo šis projekts ir balstīts uz zinātnieku un industrijas sadarbību, kā arī simbolizē cilvēka zināšanu apvārsni - pirmais, mazākais, parāda, ko cilvēks saskata ar aci, bet otrs, lielākais, rāda, ko cilvēks spēj ieraudzīt, meklējot, pētot un uzkrājot zināšanas.

Arāja stāstīja, ka Zālītim sadarbība ar CERN bijusi ļoti konstruktīva. Lielākais izaicinājums - saprast eksperimenta būtību, lai piedāvātu mākslinieciskos risinājumus. Dizaineris pēc vairākām sarunām un tikšanās reizēm piedāvāja vairākus grafiskās identitātes virzienus, no kuriem CERN izvēlējās divus, kurus virzīja tālākai izstrādei, līdz kamēr noslīpēja gala variantu.

CERN jau vairāk nekā 60 gadus ir viens no pasaulē vadošajiem zinātnes centriem, kurā notiek globāli nozīmīgi zinātnes atklājumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu