"Nost ar diktatūru!" Kubā notiek plaši protesti pret valdību (21)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EVA MARIE UZCATEGUI/AFP

Kubas galvaspilsētā Havanā un citās valsts pilsētās svētdien notika nepieredzēti plaši valdības pretinieku protesti, demonstrācijās iesaistoties vairākiem tūkstošiem cilvēku.

"Nost ar diktatūru", "mēs gribam brīvību", demonstrācijās, kas sākās spontāni, skandēja protestētāji.

Vienlaikus prezidents Migels Diass-Kanels mudināja savus atbalstītājus stāties pretī šo akciju dalībniekiem.

Kuba ieslīgusi 30 gadu laikā smagākajā ekonomiskajā krīzē, iedzīvotāji cieš pārtikas trūkuma dēļ, regulāri tiek pieredzēti pārrāvumi elektrības piegādē.

Havanā demonstrācijā piedalījās vairāki simti cilvēku, bet, demonstrantiem pulcējoties pie Kapitolija ēkas, tur tika izvietoti prāvi policijas un armijas spēki.

Policija lika lietā asaru gāzi, lai izklīdinātu pūļus, un vismaz desmit cilvēki tika aizturēti, no notikumu vietas vēstīja ziņu aģentūras AFP korespondenti. Policisti demonstrantus arī situši ar plastmasas nūjām.

Vairāki tūkstoši cilvēku, pārsvarā jaunieši, piedalījās demonstrācijā Sanantonio de Losbanjosā, kas atrodas 30 kilometrus no Havanas.

Drīz pēc protestu sākuma pilsētā tika izvietoti drošības spēki, un vēlāk tur ieradās arī prezidents.

"Dota pavēle cīnīties ielās, revolucionāri," televīzijas pārraidītajā uzrunā sacīja Diass-Kanels.

"Mēs aicinām visus valsts revolucionārus, visus komunistus iziet ielās, kur vien šīs provokācijas parādās, un stāties tām pretī apņēmīgi, stingri un drosmīgi," mudināja prezidents.

Valdības atbalstītāji Havanā jau sarīkojuši vairākas kontrdemonstrācijas.

Sociālajos medijos publicēti attēli par vairākām valdības pretinieku demonstrācijām visā valstī, bet mobilo sakaru internets, kas Kubā parādījās 2018.gadā, svētdienas pēcpusdienā pamatā bija atslēgts.

Reakciju uz svētdienas notikumiem jau paudušas ASV.

"ASV atbalsta izteiksmes un pulcēšanās brīvību visā Kubā un stingri nosodīs jebkādu vardarbību, kas vērsta pret miermīlīgiem protestētājiem, kas izmanto savas universālās tiesības," tviterī apliecināja ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu