Zelenskis Vācijā tiekas ar Merkeli; dienaskārtībā - jautājumi, kuros abiem nesakrīt viedokļi (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers. Foto: STEFANIE LOOS / AFP

Tuvojoties brīdim, kad Angela Merkele pametīs Vācijas kancleres amatu, pirmdien Berlīnē viņa tiksies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Abu attiecības vienmēr bijušas sarežģītas, ņemot vērā, ka Ukrainas un Vācijas intereses mēdz nonākt pretrunās.

Zelenski pirms tikšanās ar Merkeli Berlīnē uzņēma Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers. Foto: STEFANIE LOOS / AFP

Tikšanās laikā Zelenskis un Merkele apspriedīs tādus jautājumus kā abu valstu savstarpējās attiecības, Minskas vienošanās īstenošanas, reformu process Ukrainā, ekonomiskie jautājumi, attiecības ar Krieviju un cauruļvada "Nord Stream 2" būvniecība, norāda "Ukrinform".

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā un Krimas okupācijas Merkele kā vadošā Rietumu politiķe bijusi iesaistīta Ukrainas krīzes risināšanā. Neskatoties uz Ukrainas vārdos izteikto pateicību, Ukrainas un Vācijas pozīcijas daudzos jautājumos atšķiras.

Lielākais strīdus objekts ir "Nord Stream 2" - cauruļvads, kas Krievijas dabasgāzi piegādās Vācijai. Ukrainas iebildumi pret projekti saistīti ar to, ka tā zaudēs tranzīta nodevas, kā arī baidās par iespējamu jaunu eskalāciju no Krievijas puses. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija nolēmusi nepiemērot sankcijas "Nord Stream 2" būvniekam "Nord Stream 2 AG", kas nozīmē, ka cauruļvads varētu tikt pabeigts jau šovasar

Gaidāms, ka Merkele un Zelenskis tikšanās laikā apspriedīs, kā Ukrainai izvairīties no zaudējumiem, vēsta Vācijas raidorganizācija "Deutsche Welle".

Kijeva arī bija neapmierināta ar Merkeles un Francijas prezidenta Emanuela Makrona centieniem sarīkot jaunu ES-Krievijas samitu. Ukrainas ārlietu ministrs  Dmitro Kuleba uzaicināja uz tikšanos abu valstu vēstniekus un nodēvēja šo ieceri par "nepatīkamu un pārsteidzošu uzbrukumu".

Zelenskis vairākkārtīgi Merkeli ielūdzis uz Ukrainas neatkarības 30. gadadienu, kas augusta beigās tiks svinēta Kijevā, kā arī vēlas kancleri redzēt viņa "Krimas platformas" atklāšanas konferencē. Līdz šim Merkele nav apstiprinājusi ierašanos nevienā no pasākumiem.

Eksperti norāda, ka Merkelei ar Zelenski nav tik ciešas attiecības, kādas bija ar viņa priekšgājēju Petro Porošenko. Kā norāda Kijevā dzīvojošā ārpolitikas eksperte Oļena Hetmančuka, Zelenskis Merkelei "nav ērts partneris".

Zelenskis savos publiskajos izteikumos bieži izsaka pateicību Vācijai un Francijai, taču vienlaikus norāda, ka Eiropas smagsvari varētu rīkoties aktīvāk. Vislielāko sarūgtinājumu Ukrainai rada Vācijas atteikšanās to aizsardzības nolūkā apgādāt ar ieročiem. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu