Rinkēvičs: Latvijai ir svarīgi stiprināt ES digitālo suverenitāti (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijai ir svarīgi stiprināt Eiropas Savienības (ES) digitālo suverenitāti, lai šajā jomā mazinātu atkarību no trešajām valstīm, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ārlietu ministrijā (ĀM) aģentūru LETA informēja, ka Rinkēvičs pirmdien piedalījās ES Ārlietu padomē Briselē, kurā ES ārlietu ministri diskutēja par jauno tehnoloģiju ģeopolitiskajiem aspektiem, situāciju Etiopijā, kā arī ES Stratēģiskā kompasa izstrādes gaitu.

ĀM norādīja - ņemot vērā, ka pēdējo gadu laikā ES ir uzsākusi vērienīgu digitālo transformāciju, paredzams, ka gan šogad, gan pārskatāmā nākotnē ES turpinās darbu digitālās suverenitātes attīstības virzienā.

Ministrijā pauda, ka vienlaicīgi digitālās transformācijas īstenošanas procesā arvien nozīmīgāku vietu ieņems digitālās jomas ārējā dimensija, kur ES, tostarp Latvija, atrodas vairāku izaicinājumu priekšā, piemēram, ES digitālās suverenitātes stiprināšanā, "digitāla autoritārisma" modeļa valstu centienos pārveidot starptautiskās struktūras un normas atbilstoši savām vērtībām un interesēm, kā arī autoritāro valstu spēju un ietekmes nostiprināšanās digitālajā jomā.

ES Ārlietu padoms sanāksmē Rinkēvičs pauda nostāju, ka Latvijas intereses digitālajā jomā ietver trīs pamatmērķus, kas ietver - digitālās attīstības iespēju izmantošanu, Latvijas drošības stiprināšanu, kā arī brīvas un drošas digitālās vides sekmēšanu globāli un Eiropā.

"Latvijai ir svarīgi, lai tiktu stiprināta ES digitālā suverenitāte, kas mazinātu atkarību digitālajā jomā no trešajām valstīm, vienlaikus meklējot sadarbības kopsaucējus ar sabiedrotajiem vai līdzīgi domājošam valstīm, apzinoties, ka atsevišķos gadījumos pastāv atšķirīgas pieejas," atzina ĀM.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvijas interesēs ir stiprināt demokrātisko valstu normatīvo spēku globālajā digitālajā pārvaldībā, veidojot vērtībās balstītas alianses.

Vienlaikus viņš norādīja, ka ES pieejai digitālajos jautājumos jābalstās globālā sadarbībā un jāizvairās no nepamatotas konfrontācijas, kā arī jāstiprina transatlantiskā sadarbība šajā jomā, meklējot un panākot savstarpēji pieņemamus risinājumus.

Globālā mērogā ES ir jāmeklē iespējas piedāvāt attīstības valstīm savus digitālās politikas standartus un risinājumus, un demokrātiskajām valstīm kopā jāaizstāv savas vērtības un jāvirza globālās digitālās pārvaldības normas, kuru pamatā ir starptautisko tiesību un cilvēktiesību ievērošana, kas sekmē ilgtspējīgu attīstību un novērš globālā miera un drošības apdraudējumus, uzskata ārlietu ministrs.

"Tādēļ Latvija atbalsta vienotu ES mēroga regulējumu tiešsaistes platformām cīņā ar pretlikumīgu un kaitīgu saturu, tostarp dezinformāciju, vienlaikus uzsverot, ka jāsaglabā vārda brīvība kā viena no būtiskākajām demokrātijas vērtībām," pauda Rinkēvičs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu