Baidens aicina Kubu "ieklausīties" protestētājos (9)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: Stephanie Lecocq, Pool via AP

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien aicinājis Kubas komunistisko režīmu "ieklausīties" protestētāju prasībās izbeigt represijas un izvest valsti no nabadzības.

"Mēs esam kopā ar kubiešu tautu un viņu nepārprotamo prasību pēc brīvības, kā arī pēc glābiņa no pandēmijas traģiskā tvēriena un no desmitgadēm ilgajām represijām un ekonomiskajām ciešanām, kurām to pakļāvis Kubas autoritārais režīms," teikts Baidena paziņojumā.

"Savienotās Valstis aicina Kubas režīmu ieklausīties savā tautā un šajā svarīgajā brīdī kalpot tās vajadzībām, nevis pašu bagātības vairošanai,"

piebildis Baltā nama saimnieks.

Tikmēr Havana jau apsūdzējusi Vašingtonu masu protestu uzkurināšanā.

Kubas prezidents Migels Diass-Kanels pirmdien paziņojis, ka nemieru cēlonis ir ASV ekonomiskās sankcijas, norādot, ka Vašingtona piekopj "ekonomiskās nosmacēšanas" politiku, lai izraisītu Kubā sociālos nemierus.

Baidena administrācija, kas pievērsusi lielu uzmanību iekšpolitiskajām problēmām, kā arī karaspēka izvešanai no Afganistānas, līdz šim lielā mērā ignorējusi Kubu.

Taču Kubai ir liela nozīme ASV politikā, jo kubiešu izcelsmes amerikāņiem ir liela ietekme tādā vēlēšanām nozīmīgā štatā kā Florida.

Svētdien ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Salivans brīdināja Havanu nelietot spēku protestu apspiešanā.

"ASV atbalsta runas un pulcēšanās brīvību (..) un stingri nosodīs jebkādu vardarbību vai vēršanos pret miermīlīgiem protestētājiem, kas īsteno savas vispārējās tiesības," uzsvēra Salivans.

Kā ziņots, Havanā un citās Kubas pilsētās svētdien notika nepieredzēti plaši valdības pretinieku protesti, demonstrācijās iesaistoties vairākiem tūkstošiem cilvēku.

"Nost ar diktatūru", "mēs gribam brīvību", spontāno demonstrāciju laikā skandēja protestētāji.

Tikmēr Diass-Kanels aicinājis režīma atbalstītājus stāties pretī šo akciju dalībniekiem.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu