Vācijā tiesās 96 gadus vecu sievieti par iespējamu līdzdalību 11 000 cilvēku nogalināšanā OPK laikā (33)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: STANISLAW ROZPEDZIK / PAP

Vācijā par līdzdalību aptuveni 11 387 cilvēku nogalināšanā tiesās kādu 96 gadus vecu sievieti, kura Otrā pasaules kara (OPK) laikā bija Štuthofas koncentrācijas nometnes sekretāre.

Iceho apgabala tiesa piektdien ievadījusi sākotnējo procesu pret 96 gadus veco aizdomās turēto, kas apsūdzēta par līdzdalību 11 000 slepkavību, pavēstīja tiesas pārstāve.

Prāvas sākums paredzēts 30.septembrī.

Lietu skatīs jauniešu tiesa, jo noziegumu pastrādāšanas brīdī apsūdzētā bijusi 18 vai 19 gadu veca.

"Apsūdzētajai izvirzītas apsūdzības par palīdzības sniegšanu nometnes pārvaldītājiem sistemātiskā ieslodzīto nogalināšanā laikā no 1943.gada jūnija līdz 1945.gada aprīlim, pildot stenogrāfistes un mašīnrakstītājas pienākumus bijušās Štuthofas koncentrācijas nometnes komandanta birojā," teikts tiesas paziņojumā.

3.Jauniešu tiesas lielā palāta atzinusi, ka pret apsūdzēto pastāv pietiekami lielas aizdomas, ka viņa ar savām darbībām veicinājusi 11 387 slepkavības un septiņus slepkavības mēģinājumus.

Tomēr tiesas pārstāve uzsvēra, ka ikviens apsūdzētais uzskatāms par nevainīgu, kamēr nav pieņemts galīgais notiesājošais spriedums.

Kā pērn vēstīja sabiedriskās raidorganizācijas ARD ziņu raidījums "Tagesschau", apsūdzētā jau vairākkārt tikusi pratināta kā lieciniece.

1954.gadā viņa liecinājusi, ka visa sarakste ar SS Ekonomiskās pārvaldes galveno biroju gājusi caur viņas rokām un ka nometnes komandants Pauls Verners Hope katru dienu viņai diktējis vēstules un radiogrammas.

Tolaik viņa apgalvojusi, ka neko nav zinājusi par nacistu slepkavošanas sistēmu, kurai par upuriem viņas dienesta laika Štuthofā krita desmitiem tūkstošiem cilvēku.

Štuthofas koncentrācijas nometnē, kuru nacisti 1939.gadā ierīkoja netālu no toreizējās Dancigas (tagad Gdaņska Polijā), gāja bojā aptuveni 65 000 ieslodzīto.

Štuthofas koncentrācijas nometnē savulaik bija ieslodzīti arī Latvijas nacionālās pretošanās kustības dalībnieki, tostarp Latvijas Centrālās padomes priekšsēdētājs Konstantīns Čakste, kurš gāja bojā 1945.gada februārī tā dēvētā nāves marša laikā, kad nacisti ieslodzītos pārdzina uz Lauenburgas koncentrācijas nometni.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu