Vīrietis Ķīnā nomirst no reta pērtiķu vīrusa (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pērtiķis
Pērtiķis Foto: Unsplash

Kāds veterinārārsts Ķīnā nomiris pēc tam, kad bija inficējies ar ārkārtīgi retu vīrusu, ar ko parasti inficējas tikai pērtiķi.

53 gadu vecais veterinārārsts ir pirmais zināmais gadījums, kad cilvēks inficējies ar šo vīrusu, kas tiek dēvēts par “pērtiķu B” vīrusu, vēstīts vietnē “The Washington Post”.

Vīrietis strādāja par dzīvnieku ķirurgu Pekinā bāzētā institūtā, kas specializējas primātu eksperimentālā izpētē. Marta sākumā viņš preparēja divus mirušus pērtiķus, bet divus mēnešus vēlāk viņam sākās drudzis, vemšana un neirobioloģiski simptomi. Par spīti ārstēšanai dažādās slimnīcās, vīrietis 27. maijā nomira.

Vīrietis bija inficējies ar “pērtiķu B” jeb vienkārši B vīrusu. Visbiežāk ar šo vīrusu inficējas makaki, un tas ir ārkārtīgi reti novērots cilvēku vidū. Kopš 1932. gada, kad vīruss tika atklāts, ir bijuši tikai 50 gadījumi, kad ar to inficējies cilvēks.

Ja vīruss tomēr “pārlec” no pērtiķa uz cilvēku, tas ir ļoti nāvējošs. No iepriekš minētajiem 50 cilvēkiem nomira 21. Lielākā daļa inficēto bija strādājuši ar pērtiķiem, proti, tie bija veterinārārsti vai pētnieki.

Kad vīruss ir nonācis cilvēkā, tas tālāk neizplatās viegli. Ir tikai viens gadījums, kad B vīrusa infekcija no viena cilvēka nonāca otrā.

Zināms, ka tagadējās pandēmijas vaininieks “jaunais koronavīruss” arī radies dzīvniekos, no kuriem vēlāk nonācis cilvēkos. Tiesa, pētnieki saka, ka cilvēki B vīrusam ir strupceļš, un tas neizraisīs epidēmiju vai pandēmiju cilvēku vidū.

Tomēr Ķīnas veselības iestādes brīdina, ka vīruss nes risku cilvēkiem, kuri strādā ar pērtiķiem, tāpēc ir svarīgi pieņemt stingrākus drošības mērus.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu