Negadījums elektrības stabā, “dzīvības skūpsts” un Pulicera balva (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Dzīvības skūpsts"
"Dzīvības skūpsts" Foto: Wikimedia Commons

Ar Pulicera prēmiju apbalvoto fotogrāfiju 1967. gada 17. jūlijā uzņēma amerikāņu fotogrāfs Roko Morabito, un tajā redzams, kā elektriķis Dž. D. Tompsons veic elpināšanu no mutes mutē savam kolēģim Rendelam G. Čempionam pēc tam, kad viņš, pieskaroties zema sprieguma līnijai, zaudēja samaņu.

Sākumā nekas neliecināja, ka tuvojas nelaime. Abi strādnieki veica rutīnas darbus, kad pēkšņi Čempions nejauši pieskārās zema sprieguma līnijai pašā elektrības staba galā. No kritiena viņu glāba drošības josta, bet no nāves – Tompsons. Viņš atradās zemē, tomēr ātri uzrāpās līdz viņa līmenim un veica elpināšanu no mutes mutē, rakstīts vietnē "Rare Historical Photos".

Ņemot vērā apstākļus, nebija iespējams veikt pilnu atdzīvināšanas procesu, tomēr beigu beigās Čempionam parādījās pulss. Tompsons pēc tam atsprādzēja viņu no drošības jostas un uz saviem pleciem nonesa lejā.

Uz zemes tika pabeigta Čempiona aprūpe un sagaidīta ātrā palīdzība, kas pārņēma rūpes par Čempiona dzīvību. Viņš pilnībā atveseļojās.

Apbrīnojamākais ir tas, ka Čempions, pateicoties Tompsonam, ne vien izdzīvoja, bet pat nodzīvoja vēl 35 gadus, līdz 2002. gadā, 64 gadu vecumā nomira. Tompsons joprojām ir dzīvs.

"Dzīvības skūpsts"
"Dzīvības skūpsts" Foto: Wikimedia Commons

Fotogrāfs Roko Morabito notikuma brīdī devās uz darbu, kad pēkšņi pamanīja Čempionu karājamies pie staba. Viņš nekavējoties izsauca ātro palīdzību un paķēra fotoaparātu.

“Es pagāju garām abiem strādniekiem un uzņēmu astoņas fotogrāfijas. Pēc tam izdomāju, ka atpakaļceļā uzņemšu vēl kādu fotogrāfiju. Kad atgriezos, izdzirdēju kliedzienus. Paskatījos augšup un redzēju vīrieti karājamies. Ak mans dievs! Nezināju, ko lai dara. Tūliņ uzņēmu fotogrāfiju. Dž. D. Tompsons skrēja staba virzienā. Es aizskrēju uz savu mašīnu un izsaucu ātros. Kad atgriezos pie staba, Dž. D. elpināja Čempionu. Es atkāpos, līdz atdūros pret māju un nevarēju atkāpties tālāk. Uzņēmu vēl vienu fotogrāfiju. Pēc tam izdzirdēju, ka Tompsons kliedz: “Viņš elpo!”” stāstīja Morabito.

Roko Morabito par šo fotogrāfiju 1968. gadā saņēma Pulicera balvu. Fotogrāfija tika publicēta laikrakstos visā pasaulē. Morabito nomira 2009. gada 5. aprīlī paliatīvās aprūpes centrā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu