Gūstā 42 dienas: Nigērijā atbrīvoti 100 nolaupīti ciema iedzīvotāji

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Zamfaras pavalsts ciems. Ilustratīvs foto
Zamfaras pavalsts ciems. Ilustratīvs foto Foto: AFOLABI SOTUNDE/REUTERS

Nigērijas ziemeļrietumos otrdien atbrīvoti 100 sagūstītie Zamfaras pavalsts ciema iedzīvotāji, pavēstīja policija. Tas noticis pēc sarunām ar noziedzniekiem, kas šos cilvēkus turēja gūstā 42 dienas.

Pamatīgi bruņotu noziedznieku bandas jau labu laiku terorizē iedzīvotājus valsts ziemeļrietumu un centrālajos rajonos, uzbrūk ciemiem, nolaupa mājlopus, sagūsta cilvēkus, pieprasot izpirkuma maksu.

8.jūnijā noziedznieki iebruka Manavas ciemā un sagūstīja 100 iedzīvotājus, arī sievietes un bērnus, un aizveda viņus uz slēpni mežu apvidū, teikts Zamfaras pavalsts policijas paziņojumā.

Gūstekņi parasti tiek atbrīvoti, bandām saņemot izpirkumu, bet tos, par kuriem izpirkums netiek saņemts, noziedznieki bieži nogalina.

Kā norādīja policijas pārstāvis sakariem ar presi Mohammeds Šehu, šoreiz panākta gūstekņu atbrīvošana bez kādu nosacījumu izpildīšanas, "nesniedzot nekādus finansiālus vai materiālus labumus".

Bandīti piekrituši atbrīvot sagūstītos cilvēkus, pēc tam kad policija un varasiestādes "devušas garantijas, ka saistībā ar cilvēku nolaupīšanu nekādi soļi pret viņiem netiks sperti", ziņu aģentūrai AFP apliecināja avots, kas ir pazīstams ar sarunu gaitu.

Bandas darbojas no nometnēm Rugu mežā, kas plešas Nigērijas Zamfaras, Katsinas un Kadunas pavalstīs un Nigērā.

Nigērijas gaisa spēki veikuši uzlidojumus bandītu nometnēm, bet daži ziemeļu štati centušies ar bandām risināt sarunas, piedāvājot amnestiju apmaiņā pret ieroču nolikšanu.

Nedz armijas iesaistes, nedz piedāvāto miera līgumu rezultātā vardarbību apturēt nav izdevies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu