"Dezinformācijas ducis": ASV "Facebook" vainots vakcīnu dezinformācijas izplatīšanā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: THOMAS LOHNES / AFP

Šogad publicētā pētījumā tika secināts, ka vairumu maldinošās informācijas par Covid-19 vakcīnām ASV saražo vien 12 interneta personības, bet pēc tam tā plaši izplatās. ASV prezidents Džo Baidens izteicies, ka "Facebook" un citas lielās sociālo tīklu platformas "nogalina cilvēkus", atstājot problēmu nerisinātu.

"Facebook" norāda, ka no platformas dzēsti vairāk nekā 18 miljoni ierakstu, kas saturēja melīgu informāciju par Covid-19. Taču eksperti uzskata, ka tehnoloģiju milzis joprojām dara par maz.

""Facebook" vairākkārtīgi solījis rīkoties, taču realitātē redzam tikai daļēju paša "Facebook" izstrādāto standartu īstenošanu, piemēram, tiek dzēsti tikai "Instagram", bet ne "Facebook" konti un otrādi," medijam "The Guardian" stāsta Center for Countering Digital Hate (CCDH) vadītājs Imrans Ahmeds, kura vadītā organizācija izstrādājusi pētījumu par lielākajiem Covid-19 dezinformācijas avotiem ASV.

Pētījums tika publicēts martā, un kopš tā laika "Facebook" ir vērsies pret "dezinformācijas duci", bloķējot kopumā 35 ar šiem cilvēkiem saistītos kontus. Dezinformācijas izplatītāji zaudējuši 5,8 miljonus jeb 41% sekotāju, bet tiem joprojām ir 62 aktīvi konti ar 8,4 miljoniem sekotāju.

Piemēram, vienam no vakcīnu dezinformācijas avotiem Robertam Frensisam Kenedijam jaunākajam joprojām ir "Facebook" konts, lai gan "Facebook" piederošajā sociālajā tīklā "Instagram" viņš ir bloķēts. Alternatīvās medicīnas aktīvistam Džozefam Merkolam arī joprojām ir "Facebook" konts, kuru viņš izmanto arī tam, lai reklamētu savu grāmatu par Covid-19 pandēmiju.

Dezinformācija īpaši kūtri tiek ierobežota citās valodās, piemēram, spāņu, jo tajās sociālo tīklu platformas iegulda mazāk resursu.

Pagājušajā nedēļā 11 no "Facebook" 15 populārākajiem ierakstiem par vakcīnām saturēja dezinformāciju vai aicinājumus nevakcinēties, liecina organizācijas "Accountable Tech" analīze.

Baidens pirmdien izteicās, ka "Facebook" esot daļēji atbildīgs par cilvēku nāvēm, taču vēlāk mīkstināja savus izteikumus, sakot, ka sociālais tīkls vainojams pie tā, ka pieļauj nekontrolētu nepatiesas informācijas izplatīšanos. Baidena administrācija nesasniedza izvirzīto mērķi līdz 4.jūlijam vakcinēt 70% amerikāņu; līdz 8.jūlijam vismaz vienu Covid-19 vakcīnas devu bija saņēmuši tikai 67% pieaugušo, bet vakcinācijas kursu pabeiguši bija 58%.

Federālās amatpersonas pie vakcinācijas tempa palēnināšanās vainojušas sociālo tīklu platformās izplatījušos dezinformāciju. "Galvenais naratīvs ir tāds, ka vakcīnas neesot efektīvas," norāda ASV sabiedrības veselības galvenā amatpersona Viveks Mērtijs. "Dezinformācija par veselības jautājumiem ir nopietns drauds sabiedrības veselībai."

Tikmēr izdevums "Politico" kritizē Baidena administrāciju par vienkāršu "Facebook" kritizēšanu, neizvirzot federālajā valdībā personu vai komisiju, kas būtu atbildīga par cīņu ar dezinformāciju.

Savukārt "The Washington Post" tehnoloģiju žurnālists Vils Oremuss norāda, ka problēmas sakne esot sociālo tīklu platformu pamatā esošie algoritmi, kas, rādot to, ko lietotāji grib redzēt, "savā būtībā veicina nepatiesību, propagandas un sazvērestības teoriju izplatīšanos".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu