Tiesa liek Krievijai izmaksāt "Jukos" meitas uzņēmumam $ 5 miljardus (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: VestiRu

Starptautiskā arbitrāžas tiesa Hāgā pieņēmusi lēmumu kādreizējās Krievijas naftas kompānijas “Jukos” meitasuzņēmuma “Yukos Capital” strīdā ar Krieviju, uzdodot Krievijai izmaksāt uzņēmuma piecu miljardu ASV dolāru kompensāciju, ziņo Krievijas medijs RBK.

Tiesa secinājusi, ka Krievija nelikumīgi ekspropriējusi aizdevumus, ko “Yukos Capital” bija izsniegusi mātesuzņēmumam “Jukos”.

“Yukos Capital” mātesuzņēmumam bija izsniegusi divus kredītus - 350 miljonu un trīs miljardu dolāru apmērā.

“Yukos Capital” tiesvedību pret Krieviju sāka 2013.gadā. Uzņēmums uzskatīja, ka Krievija konfiscējusi šos kredītus, lai iznīcinātu “Jukos”.

Krievija šo tiesas lēmumu pagaidām nav komentējusi.

"Jukos" reiz bija lielāka Krievijas naftas kompānija, bet sabruka, kad 2003.gadā tika aizturēts tās vadītājs Mihails Hodorkovskis. Neilgi pirms tam Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija brīdinājis pieaugošo oligarhu slāni neiejaukties politikā.

"Jukos" īpašumi pēc uzņēmuma bankrota tika iztirgoti valsts uzņēmumiem, tostarp enerģētikas gigantam "Rosņeftj", un kopš tā laika "Jukos" akcionāri cīnās par kompensāciju saņemšanu par zaudētajiem aktīviem.

2014.gadā stājās spēkā cits arbitrāžas tiesas spriedums, saskaņā ar kuru Krievijai bijušajiem “Jukos” akcionāriem ir jāizmaksā 50 miljardu dolāru kompensācija par uzņēmuma pretlikumīgu nacionalizēšanu.

Krievija šo tiesas lēmumu nav atzinusi.

Pagājušā gada decembrī Krievijas Konstitucionālā tiesa pieņēmuma lēmumu, kas faktiski ļauj Krievijas valdībai nepildīt Starptautiskā arbitrāžas tiesas spriedumus par kompensāciju izmaksāšanu “Jukos” akcionāriem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu