Grieķija gatavojas rekordkarstai nedēļas nogalei

Prognozē +46 grādus
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Grieķijā iestājies neparasti karsts laiks, gaisa temperatūrai piektdien daudzviet valstī sasniedzot 42 grādus. Grieķijas meteorologi atzīmē, ka nedēļas nogalē Grieķijā gaidāma ārkārtīgi augsta gaisa temperatūra; termometra stabiņš varētu paaugstināties līdz plus 46 grādiem.

Šis karstums Grieķijā var kļūt par spēcīgāko pēdējo 35 gadu laikā.

Arī naktis saglabāsies karstas, temperatūrai nenoslīdot zem 30 grādiem, kas cilvēkiem ir īpaši smagi, jo ķermenis nespēj atgūties no karstuma.

Daži meteorologi situāciju raksturojuši kā "vēsturisku karstuma vilni".

Pēc ārkārtas sanāksmes piektdienas vakarā Grieķijas civilās aizsardzības aģentūrā izsludināta trauksme.

Pilsētās atvērtas gaisa kondicionēšanas zāles iedzīvotājiem, kuriem mājās nav gaisa kondicionieru.

Šobrīd nav skaidrs, cik ilgi karstuma vilnis vilksies.

Iepriekš tika prognozēts, ka karstuma vilnis varētu ilgt līdz 8.augustam, taču daži meteorologi bažījas, ka tas varētu ilgt divas nedēļas.

Grieķijai ir slikta pieredze ar ārkārtējiem karstuma viļņiem. 1987. gadā aptuveni 4000 cilvēku gāja bojā līdzīgā karstuma periodā. Toreiz bija tikai dažas gaisa kondicionēšanas sistēmas, un daudzi pilsētas dzīvokļi kļuva par nāves lamatām, īpaši vecāka gadagājuma cilvēkiem.

Savukārt karstuma viļņa laikā kopā ar spēcīgu vēju 2007.gadā Peloponesas pussalā plosījās īstas uguns vētras. Vairāki ciemati tika pārvērsti pelnos un desmitiem cilvēku gāja bojā.

Karstumam gatavojas arī vairākas Grieķijas kaimiņvalstis. Serbijas, Bulgārijas, Bosnijas un Hercegovinas varas iestādes ieteikušas vietējiem iedzīvotājiem tuvākajās dienās izvairītos no atrašanās uz ielas tiešos saules staros.

Ziemeļmaķedonijā karstuma dēļ no darba tika atbrīvoti cilvēki, kas vecāki par 60 gadiem, un grūtnieces.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu