Bosch izstrādā īpaši elektromobiļiem domātu bezpakāpju automātisko ātrumkārbu (2)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektromobiļi akumulatoru uzlādes punktā
Elektromobiļi akumulatoru uzlādes punktā Foto: Bosch

Bosch ir ideja, kā elektroautomobiļus padarīt efektīvākus un lētākus, - izmantojot šāda tipa transportam pielāgotu CVT pārnesumkārbu jeb variatoru

Lai palielinātu elektromobiļu efektivitāti un sniedzamību un līdz ar to arī šī tipa auto pievilcību konservatīvo autobraucēju kopienas acīs, Bosch ir izstrādājuši CVT4EV pārnesumkārbu.

CVT (Continuously Variable Transmission) pārnesumkārbas nav īpaši izplatītas, tomēr ir vairāki autoražotāji, kuri tās izmanto kā optimālo risinājumu savos iekšdedzes dzinēja un hibrīdmodeļos, jo atšķirībā no klasiskajām automātiskajām pārnesumkārbām tās nodrošina plūdenu pāreju starp bezgalīgi daudziem pārnesumiem, liekot motoram darboties optimālajā apgriezienu diapazonā. Blakusefekts jeb trūkums ir spēka agregāta monotonā gaudošana paātrināšanās laikā, kas daudziem nepatīk, bet galvenais ieguvums - augstāka efektivitāte.

Bosch uzskata, ka arī elektromobiļus var padarīt efektīvākus, jo šobrīd vairumam spēkratu ir viena ātruma transmisija un ir tikai daži modeļi (piemēram, Porsche Taycan un Audi e-tron GT) ar diviem ātrumiem. Ar bezgalīgi daudz pārnesumiem, ko nodrošina CVT ātrumkārba, atkarībā no situācijas elektroauto varētu nodrošināt lielāku griezes momentu straujākam paātrinājumam un smagu kravu vilkšanai, vai arī lielāku maksimālo ātrumu. Kā norāda vācu AutoBild, tieši kravu vilkšanā CVT priekšrocības izpaustos vislabāk, jo pārnesumkārbas specifikas dēļ elektroauto brauktu bez vilkmes pārrāvumiem, gluži tāpat kā automobilis ar vienu pārnesumu. 

Elektroauto CVT pārnesumkārbas izstrāde pagaidām ir tikai sākuma stadijā, un provizoriskais efektivitātes uzlabojums ir tikai 4%, tomēr arī tas zināmās situācijās var izrādīties izšķiroši. Proti, ja elektromobilis ar vienu pārnesumu var nobraukt 400 km, tad ar Bosch CVT4EV - par 16 kilometriem vairāk. Bez tā ar CVT maināmais griezes moments paver iespēju izmantot kompaktākus elektromotorus, un tas nozīmē ne vien mazāku svaru, bet arī zemākas izmaksas. Mazāks svars savukārt nozīmē arī lielāku sniedzamību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu