Riekstiņš un Muižniece publiski atvainojas par paralimpiskā sporta nodalīšanu no "parastā" (31)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sandis Riekstiņš, Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece
Sandis Riekstiņš, Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) publiski atvainojusies par viņas biroja pārstāvja, Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāra Sanda Riekstiņa (JKP) "komunikācijas kļūdu", paralimpisko sportu nodalot no "parastā sporta". Par saviem izteikumiem sociālajā tīklā "Facebook" atvainojies arī pats Riekstiņš.

IZM parlamentārais sekretārs otrdien savā "Facebook" kontā publicēja fragmentu no "Latvijas Avīzes" intervijas ar viņu, kurā bija pausts viedoklis, ka

"parastajiem sportistiem" par panākumiem olimpiskajās spēlēs būtu jāsaņem lielākas prēmijas nekā paralimpiešiem, ņemot vērā atšķirīgo konkurenci.

"Attiecībā uz prēmijām paralimpiešiem - būšu ļoti nepopulārs, bet es to nesalīdzinu ar parasto sportu. Tās ir divas dažādas lietas - gan attiecībā uz konkurenci, gan visu pārējo. Nesaku, ka paralimpiešiem jābūt mazāk, bet parastajiem sportistiem jābūt vairāk, ņemot vērā konkurences faktoru. Vienmēr ir tabu tēmas, par kurām nerunāt - labāk dodam un aizmirstam, citādi būs jātaisnojas. Manuprāt, abas šīs lietas nevar likt vienos svaru kausos. Diez vai tas ir godīgi pret parastiem sportistiem," bija paudis Riekstiņš.

Šāds IZM amatpersonas viedoklis otrdien izpelnījās daudzu sociālo tīklu lietotāju sašutumu.

Īsi pirms pusnakts izglītības un zinātnes ministre Muižniece savā "Facebook" kontā publicēja atvainošanos par Riekstiņa izteikumiem. Ministre atvainojās ikvienam, kuram Riekstiņa paustais viedoklis radījis priekšstatu par paralimpiešu pazemināšanu iepretim citiem sportistiem.

"Ikvienam no mums ir jāsāk ar to, ka savā ikdienā mēs nedalām cilvēkus "labajos vai sliktajos" vai "pareizajos un nepareizajos" tikai tāpēc, ka viņi jelkādā veidā atšķiras no mums. Ir tikai dabiski, ka mums katram ir savi viedokļi, uzskati un pārliecības, tomēr nekad un ne pie kādiem apstākļiem mēs nedrīkstam pazemināt, noniecināt vai sāpināt kādu, kurš ir citāds vai pārstāv citādi domājošu pusi," teikts ministres ierakstā "Facebook".

Viņa arī vērsusi uzmanību uz sportistu ar invaliditāti atšķirīgajām iespējām kvalificēties dalībai paralimpiskajās spēlēs, jo ceļā uz šādu sasniegumu nākas saskarties ar daudziem sarežģījumiem, tai skaitā jāatrod piemērota infrastruktūra, jānokļūst uz treniņiem.

"Mums kā valstij ne tikai jāspēj pateikt paldies saviem sportistiem brīdī, kad tie sasnieguši olimpisko spēļu virsotnes, bet jāspēj arī atbalstīt viņus ceļā uz šiem sasniegumiem. Šobrīd tas tā nav, un IZM esam gatavi pārskatīt sporta nozares finansēšanas sistēmu kopumā. Pārrunājot ar Sandi radušos situāciju, ir skaidrs, ka izskanējušais vārds ir radījis pārpratumu, tomēr varu apliecināt, ka ne es, ne ministrija neplāno samazināt esošo prēmiju apmēru vai nevienlīdzīgi attiekties pret olimpisko un paralimpisko spēļu laureātiem," paudusi Muižniece.

Noslēgumā ministre paziņojusi, ka viņai kā sava biroja komandas veidotājai ir jāuzņemas atbildība par Riekstiņa pausto.

"No sirds un ar patiesu nožēlu atvainojos ikkatram paralimpietim, viņa tuviniekiem un ikvienam Latvijas iedzīvotājam, ko šī komunikācijas kļūda aizskārusi, un varu apliecināt, ka darīšu visu, lai šādas situācijas neatkārtotos."

Atvainošanos sociālajā tīklā "Facebook" publicējis arī pats Riekstiņš. Viņš skaidro, ka daudz laika pavada visu sportistu vidē, tiekas ar sportistiem no visām sociālajām grupām un ir dzirdējis dažādus viedokļus no pašiem sportistiem, arī viņu treneriem, kur katrs vēlas gūt kādas priekšrocības prēmēšanas sistēmā. IZM parlamentārais sekretārs norāda, ka, būdams emocionāls cilvēks, bija ietekmējies no visa minētā.

"Lielākā daļa redz sportistu un viņa medaļas, bet es redzu medaļas otru pusi un tur viss nav tik rožaini - regulāri saņemu sūdzības par nevienlīdzīgo attieksmi. Pārrunājot jautājumu ar kolēģiem, uzskatu, ka ir svarīgi, lai visi sportisti visos sporta veidos, viena līmeņa sacensībās tiktu novērtēti vienādi no valsts puses," paudis Riekstiņš.

Viņš arī norādījis, ka otrdien pats piedāvājis ministrei pamest amatu. "Ministres atbildi visi zina, un tāpēc arī piekritu būt viņas komandā, jo cienu par attieksmi pret visiem nešķirojot," sava atvainošanās ieraksta noslēgumā piebildis IZM parlamentārais sekretārs.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu