Lukašenko režīms sāk tiesāt opozicionāri Mariju Koļesņikovu (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Trešdien sākās tiesas sēde, kurā tiek tiesāta Baltkrievijas opozicionāre Marija Koļesņikova. Viņa tiek apsūdzēta sazvērestībā ar mērķi izveidot ekstrēmu grupējumu un sagrābt varu valstī. Jau gandrīz gadu Koļesņikova atrodas izolatorā Minskā.

Viņa tiek tiesāta par sazvērestību ar mērķi nelegāli sagrābt varu, aicinājumiem uz darbībām, kas vērstas uz kaitējuma nodarīšanu nacionālajai drošībai un par ekstrēmistu organizācijas dibināšanu un vadīšanu. Ja Koļesņikova tiks atzīta par vainīgu šajās apsūdzībās, viņai var tikt piespriests līdz 12 gadiem ilgs cietumsods.

Trešdien Koļesņikova tika nogādāta tiesā Minskā kopā ar savu juristu Maksimu Znaku, kuram izvirzītas tādas pašas apsūdzības. Tiesa notiek aiz slēgtām durvīm.

Kopā ar Koļesņikovu tiek tiesāts arī opozicionārs Maksims Znaks. Koļesņikova un Znaks bija opozīcijas dibinātās Koordinācijas padomes sastāvā.

39 gadus vecā Koļesņikova pēc vēlēšanām iesaistījās opozīcijas izveidotajā Koordinācijas padomē, kas vēlas panākt miermīlīgu varas maiņu Baltkrievijā.

Koļesņikova strādāja pie Baltkrievijas opozīcijas politiķa Viktora Babariko, kurš plānoja kandidēt 9.augustā notikušajās prezidenta vēlēšanās, bet pirms tam tika aizturēts.

Koļesņikova pēc tam piesaistīja starptautisku uzmanību, uzņemoties opozīcijas līderes lomu līdzās Svjatlanai Cihanouskai un Veronikai Cepkalo.

Par vēlēšanu uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un par patieso vēlēšanu uzvarētāju uzskata Cihanousku.

Pēc vēlēšanām Koļesņikova pievienojās masu protestiem.

Koļesņikovai izdevās izjaukt drošības spēku mēģinājumu piespiest viņu pamest valsti un šķērsot Ukrainas robežu. Viņa uz robežas saplēsa savu pasi un tika aizturēta.

Koļesņikova nesen sniegusi interviju Krievijas medijam “Doždj”, kurā viņa stāsta par savu tiesāšanu, kā arī citiem aspektiem baltkrievu cīņā pret diktatora Aleksandra Lukašenko režīmu.

Viņai un Znakam izvirzītās apsūdzības Koļesņikova dēvē par absurdām.

Savukārt Lukašenko režīmu viņa nodēvējusi par “nelietīgu un bailīgu krāpnieku bandu”.

Tāpat Koļesņikova norāda, ka viņai piedāvāts filmēties “atzīšanās” video, kādā piespieda piedalīties aizturēto opozīcijas aktīvistu Romānu Protaseviču.

Koļesņikova atteikusies, varas iestādēm paziņojot, ka viņa šajā video izstāstīšot visu taisnību par viņas nolaupīšanu, “izmeklēšanu” un nelikumībām, kas piedzīvotas pirmstiesas izolatorā.

Tāpat Koļesņikova uzsvērusi, ka viņa negatavojas lūgt apžēlošanu, jo nav vainīga.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu