TESTS Vai vari atpazīt pazīmes, kas liecina par vardarbību ģimenē? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vardarbībai var būt dažādas sejas. Ne vienmēr to ir iespējams uzreiz ieraudzīt un atpazīt. Arī sabiedrībā nereti temati par un ap vardarbību ir stigmatizēti, tāpēc cilvēkiem ir grūti vērsties pēc palīdzības. Sadarbībā ar speciālistiem izveidojām īpašu testu, aicinot būt modriem un neatstāt neievērotas vardarbības pazīmes.

Tas, ka vardarbība skar tikai ļoti nelielu sabiedrības daļu, ir mīts. Patiesībā šī problēma ir daudz lielāka, nekā mums varētu šķist. Statistikas dati liecina, ka

katra trešā sieviete Baltijas valstīs vismaz reizi mūžā ir piedzīvojusi vardarbību no sava partnera.

Covid-19 pandēmijas dēļ ieviesto ierobežojumu laikā situācija ir pasliktinājusies. Turklāt no vardarbības ģimenē cieš ne tikai sievietes, bet arī vīrieši.

Psiholoģijas un KBT centra "​Intellego" kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Karīna Strode norāda – apziņa, ka vardarbība notiek tikai nelielā sabiedrības daļā, veicina to, ka problēma netiek pamanīta un upuris sevi stigmatizē: “Ja man galvā ir ideja, ka tas skar tikai nedaudzus, ir liela iespēja, ka es to nepamanīšu. Savukārt,

ja manā ģimenē notiek vardarbība, tad es, visdrīzāk, jūtos kā tāds zooloģiskā dārza iemītnieks vai retas sugas pārstāvis – man ir vairāk kauns, tādēļ ir lielāka iespēja, ka to mēģināšu slēpt un nevienam par to nestāstīšu.

Un, ja es nestāstu un nekur par to neziņoju, līdz ar to arī oficiālā statistika rādās stipri mazāka, nekā tā ir patiesībā. Veidojas apburtais loks.”

"Mēs vēlamies iestāties pret vardarbību un dot savu ieguldījumu problēmas aktualizēšanā, uzlabojot cilvēku spēju atpazīt dažādas vardarbības izpausmes, tāpēc aicinām Latvijas sabiedrību pievērst uzmanību brīdinājuma signāliem apkārtējo dzīvē," pauž Pēteris Grīnbergs, IKEA Latvija vadītājs.

Aicinām izpildīt testu, kas atvieglo dažādu vardarbības veidu identificēšanu, un mudinām būt vērīgiem un nepalaist garām vardarbības pazīmes sev līdzās.

Cietušie palīdzību var meklēt pašvaldības sociālajā dienestā vai krīzes centrā:

Centrs "Marta"

Matīsa iela 49-3, Rīga

Tālr. 67378539

E-pasts: centrs@marta.lv

Centra "Marta" Liepājas filiāle

Kūrmājas prospekts 11, Liepāja

Tālr. 29195442

E-pasts: centrs@martaliepaja.lv

Ģimenes krīzes centrs "Mīlgrāvis"

Ezera iela 21, Rīga

Tālr. 67012515, 67398383

E-pasts: gimenes@krize.lv

Krīžu un konsultāciju centrs "Skalbes"

Kungu iela 34, Rīga

Tālr. 24551700, 27722292

E-pasts: skalbes@skalbes.lv

Krīzes centrs ģimenēm ar bērniem "Paspārne"

Talsu iela 39, Ventspils

Tālr. 63661515, 22012434

E-pasts: pasparne_kc@inbox.lv

Nodibinājums "Centrs Valdardze"

Raiņa iela 9f, Valmiera

Tālr. 64220686

E-pasts: valdardze@inbox.lv

Raksts tapis IKEA sociālās iniciatīvas "Pamani vardarbību" ietvaros

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu