Baltkrievijas režīmam varētu tikt piespriestas jaunas sankcijas (23)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko Foto: Pavel Orlovsky/AP/SCANPIX

Eiropas Savienība (ES) ir gatava apsvērt tālākus pasākumus pret Baltkrievijas režīmu, kas klaji pārkāpj starptautiskās tiesības, svētdien paziņojis ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

Piespiežot nolaisties "Ryanair" lidmašīnai Minskā un izmantojot migrantus politiskiem mērķiem, Baltkrievijas režīms turpinājis izaicināt starptautiskās normas, norādīja Borels.

Maijā Baltkrievijas varasiestādes piespieda aviosabiedrības "Ryanair" lidmašīnu nosēsties Minskā, lai aizturētu baltkrievu opozicionāru Romānu Protaseviču.

ES skatījumā, Baltkrievijas režīms arī apzināti veicina migrantu plūsmu pāri Baltkrievijas un Lietuvas robežai.

Pirmdien apritēs gads kopš Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un par patieso vēlēšanu uzvarētāju uzskata Svjatlanu Cihanousku.

Pēc vēlēšanām Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kas bija sašutuši par rezultātu viltošanu. Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka.

Protestu laikā tika aizturēti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Simtiem demonstrantu tika ievainoti, bet vairāki arī nogalināti.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu