Navaļnija līdzgaitniece Soboļa pametusi Krieviju (23)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Ieslodzītā Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija dibinātā "Korupcijas apkarošanas fonda" juriste Ļubova Soboļa
Ieslodzītā Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija dibinātā "Korupcijas apkarošanas fonda" juriste Ļubova Soboļa Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Ieslodzītā Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija dibinātā "Korupcijas apkarošanas fonda" juriste Ļubova Soboļa atstājusi Krieviju, vēsta Krievijas plašsaziņas līdzekļi.

Soboļa aizbraukusi no Krievijas tikai dažas dienas, pirms būtu jāstājas spēkā tiesas spriedumam, ar kuru viņai noteikta brīvības ierobežošana uz diviem gadiem, kas viņai liegtu brīvi izbraukt no valsts.

Aģentūra "Interfax" un citi Krievijas mediji, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, vēsta, ka Soboļa svētdienas vakarā izlidojusi uz Stambulu, taču tur viņai bijusi paredzēta tranzīta pārsēšanās citā lidmašīnā.

Pati Soboļa par savu aizbraukšanu informāciju publiski nav sniegusi.

Jau ziņots, ka Maskavas tiesa 3.augustā Soboļu atzina par vainīgu kūdīšanā uz sanitāri epidemioloģisko normu pārkāpšanu Maskavā 23.janvāra protesta akcijas gaitā un piesprieda brīvības ierobežošanu uz pusotru gadu.

Soboļai noteiktie ierobežojumi paredz atrasties mājās no plkst.22 līdz plkst.6, aizliedz piedalīties masu pasākumos un izbraukt no Maskavas un Maskavas apgabala.

Komentējot spriedumu pēc tiesas sēdes, Soboļa uzsvēra, ka lietu uzskata par safabricētu. "Lietā nav neviena cietušā, lietā nav neviena cilvēka, kas būtu bijis slims ar koronavīrusu un izgājis uz protesta akciju pēc mana aicinājuma," sacīja Soboļa.

Viņa piebilda, ka nevienā lietas materiālā, nevienā videoierakstā nav liecību tam, ka viņa vai citi apsūdzētie aicinājuši uz sanitāro normu pārkāpšanu. "Bija aicinājums iziet ielās. Taču nav iespējams kūdīt nenoteiktu personu loku," norādīja Soboļa.

23.janvārī Maskavā un vairākās citās Krievijas pilsētās notika varasiestāžu nesaskaņotas protesta akcijas aizturētā Navaļnija atbalstam.

Pēc akcijām tiesībsargājošās struktūras ierosināja vairākas krimināllietas, arī par sanitāri epidemioloģisko normu pārkāpšanu, vardarbības pielietošanu pret varas pārstāvjiem, huligānismu.

Saistībā ar šīm krimināllietām tika aizturēti vai izsludināti meklēšanā Navaļnija tuvākie līdzgaitnieki. Viņa brālim Oļegam pagājušajā nedēļā tika piespriests viena gada nosacīts cietumsods.

Jūnijā Soboļa paziņoja, ka atsakās no nodoma kandidēt septembrī gaidāmajās Valsts domes vēlēšanās.

Soboļa šo lēmumu pieņēmusi pēc Maskavas tiesas sprieduma atzīt ar Navaļniju saistītās organizācijas par ekstrēmistiskām, tādējādi liedzot to biedriem kandidēt jebkādās vēlēšanās.

Pamatojot savu lēmumu, Soboļa norādīja, ka nevar garantēt drošību savas kampaņas atbalstītājiem, darbiniekiem un sponsoriem, kas var tikt pakļauti kriminālvajāšanai par "ekstrēmisma atbalstīšanu".

Jūnijā Maskavas tiesa apmierināja prokuratūras prasību atzīt par ekstrēmistiskām organizācijām un aizliegt Korupcijas apkarošanas fondu (FBK), Pilsoņu tiesību aizsardzības fondu (FZPG) un sabiedrisko kustību "Navaļnija štābi".

Piektdien Tieslietu ministrija iekļāva tās aizliegto organizāciju sarakstā.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu