Nedēļa fokusā Politiskā perspektīva LGBTI tiesību attīstībai Latvijai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Latvijas LGBTQI tiesību rādītāji pēc ILGA Europe ikgadējā pārskata datiem joprojām ir kritiski zemi. Eiropā esam 41. vietā, bet starp ES valstīm sliktāk ir tikai Polijā. Lai vai kā, laika posms kopš pēdējā Baltijas Praida Rīgā 2018. gadā nav bijis rāms. Kopiena darbojusies ļoti aktīvi, un arī politiskajā arēnā attieksme kļuvusi atbalstošāka. Indikators šim apgalvojumam ir vairāku nevalstisko organizāciju paveiktais, kā arī virzība pretī visu Latvijas ģimeņu tiesiskajai aizsardzībai.

Kopš 2020. gada iedzīvotāju iniciatīvu platformā ManaBalss.lv divas reizes savākts pat lielāks nekā nepieciešamais parakstu skaits likumu grozījumiem, kas atbalsta viendzimuma partnerattiecību tiesiskā regulējuma nepieciešamību. Lai gan Saeima šos iesniegumus ignorēja, vēlāk Satversmes tiesa savos spriedumos minēja, ka arī divu viena dzimuma partneru ģimene ir ģimene un valstij tā ir jāaizsargā, uzdodot likumdošanas trūkumu sakārtot līdz 2022. gada 1. jūnijam.

Vienlaikus 2021. gada janvārī Nacionālā apvienība ierosināja grozījumus Satversmes 110. pantā, nosakot, ka ģimene ir tikai savienība starp sievieti un vīrieti un vecāki ir tikai tēvs un māte. Likumprojekta anotācijā skaidri norādot uz viendzimuma pāru izslēgšanu no tiesiskās aizsardzības.

Šie notikumi sabiedrībā, protams, izraisīja diskusiju, kas kopumā uzskatāma par labu parādību: mēs beidzot esam gatavi runāt par jau sen aktuālu problēmu. Sabiedrība ir gatava, bet vai gatavi ir politiķi?

"Nedēļas fokusā" diskusijā piedalīsies Saeimas frakciju pārstāvji no Saskaņas, Attīstībai/PAR un Jaunās Vienotības.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu