Tīrība un viesmīlība ir tik ļoti iesakņojusies japāņu kultūrā, ka pat sabiedriskās labierīcības Japānas galvaspilsētā ir mākslas darbi. "Tokyo Toilet" projekta ietvaros 16 māksliniekiem, dizaineriem un arhitektiem tika dots uzdevums pārveidot 17 sabiedriskās tualetes visā Tokijas šikajā Šibuja rajonā. No caurspīdīgām un krāsainām līdz betona labirintiem, Tokijā ir izveidojusies sava labierīcību kolekcija, kas pilsētvidi padara pievilcīgāku gan iedzīvotājiem, gan ieceļotājiem.

Valstī, kas par tik vērtīgu uzskata omotenashi (viesmīlības) konceptu, nevajadzētu būt pārsteigumam, ka arī labierīcības ļauj gan vietējiem iedzīvotājiem, gan ceļotājiem justies vairāk nekā gaidītiem svešā telpā. Omotenashi atspoguļo veidu, kādā japāņi pievērš uzmanību vissmalkākajām detaļām un paredz viesu vajadzības.

Šibuja rajons Tokijas centrā ir bezgala daudzveidīgs. Kā nozīmīgā tirdzniecības un finanšu centrā, tajā atrodas arī divas no noslogotākajām dzelzceļa stacijām pasaulē: Šibuja stacija un Šindžuku stacija. Nu šī teritorija papildina savu plašo apskates vietu sarakstu nevis ar vienu vai diviem, bet 17 obligāti apmeklējamiem dizaina objektiem. Pašlaik ir pabeigtas 11 no 17 publiskajām labierīcībām, pārējās plānots pabeigt līdz nākamā gada pavasarim.

Apvienojot Japānas higiēnas standartus ar unikālām dizaina iezīmēm, šīs sabiedriskās tualetes ir pieejamas ikvienam neatkarīgi no dzimuma, vecuma vai invaliditātes, vēl vairāk demonstrējot iekļaujošas sabiedrības iespējas, īpaši valstī, kas ir pazīstama ar savu homogenitāti.

“Tokyo Toilet” projekta mērķis ir mainīt Japānas cilvēku uztveri par publiskajām tualetēm. "Mēs ceram, ka tas kļūs par paraugu, lai kliedētu ierasto tēlu, ka sabiedriskās tualetes ir tumšas, netīras, smirdošas un biedējošas, un ka daudzi cilvēki izmantos šīs tualetes," sacīja bezpeļņas organizācijas “Nippon Foundation”, izpilddirektors Jumpei Sasakava.

Tualešu labiekārtošanas projekts bija daļa no Tokijas sapošanas centieniem pirms vasaras olimpiskajām spēlēm. Vienu no tām Nabesimas Šoto parkā projektēja arhitekts Kengo Kuma, kurš projektēja arī jauno Nacionālo stadionu, kas bija galvenā spēļu vieta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X