Video Tesla autopilots izglābj dzērājšoferi, kurš "atslēdzies" pie stūres (3)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Gribot vai negribot, reiz iestāsies laikmets, kad vadītājs automašīnā vairs nebūs vajadzīgs. Tā ir zinātniskās fantastikas tēma, kas jau gadu desmitiem tiek apspēlēta Holivudas kinofilmās, bet pamazām ienāk arī realitātē, jo automobiļi aizvien vairāk braukšanas funkciju spēj veikt patstāvīgi.

Par līderi autonomās braukšanas jomā uzskata Tesla Motors ar tā izstrādāto Autopilot sistēmu. Ja vadītājs ievēro piesardzības pasākumus un saglabā ceļu savā redzeslaukā, tā paver iespēju pie stūres atslābt.

Ir gadījumi, kad Tesla vadītājs atslābinās pārāk daudz un nespēj laikus reaģēt, ja autopilota modrā acs tomēr nepamana ceļa malā stāvošu vai pat joslas vidū apgāzušos auto, un pasaules medijus pāršalc ziņas, ka tādā un tādā valstī Tesla automobilis nav varējis izvairīties no šķēršļa, izbraukt pagriezienu un braukšana autonomajā režīmā beigusies ar avāriju. 

Šādi gadījumi, protams, met ēnu uz Tesla autopilota un autonomās braukšanas sistēmu perspektīvām drīzā nākotnē kļūt par uzticamu sabiedroto mūsu ikdienā. Tomēr ir arī situācijas, kad elektroniskās acis un sensori nostrādā krietni labāk par mašīnas vadītāju un  tieši otrādi - palīdz izvairīties no traģēdijas.

Iepriekš jau vēstījām par gadījumiem, kad Tesla ar ieslēgtu autopilotu veiksmīgi izvairās no pretī lidojoša riteņa vai aļņa, kurš savā lēnīgajā manierē izvēlējies nepiemērotāko brīdi ceļa šķērsošanai. 

Vēl vienu bonusa punktu Tesla autonomās braukšanas sistēma izpelnījusies pēc incidenta Norvēģijā, kur Autopilot viennozīmīgi izglāba kāda dzērājšofera un, iespējams, arī citu cilvēku dzīvības. Runa ir par atgadījumu 30.jūlijā, kad kāds autobraucējs pamanīja, ka balta Tesla Model S vadītājs vienatnē sēž ar nodurtu galvu. Mašīna stabili turējās savā joslā, tādēļ autobraucējs sākumā nodomāja, ka tas ir joks. Kad Tesla vadītājs turpināja sēdēt šādā pozā un nekādi nereaģēja uz uzmanības pievēršanas mēģinājumiem, autobraucējam kļuva skaidrs, ka situācija ir nopietna.

Vēl nopietnāku to padarīja fakts, ka Tesla Model S pa šoseju traucās ar nedaudz vairāk kā 100 kilometriem stundā un traģēdija varēja notikt jebkurā brīdī. Ja Tesla vadītājs neapzināti turēja stūri, radot iespaidu, ka kontrolē situāciju, autopilotam nebija iemesla celt trauksmi, un tā tas pilnīgi patstāvīgi nobrauca 10 kilometrus. Kad sistēma beidzot saprata, ka šoferis "neskaitās", Tesla autonomi apstājās un ieslēdza avārijas gaismas. 

Tas varbūt nenotika piemērotākajā vietā, tunelī, tomēr avārija tādējādi bija novērsta. Kad Tesla vadītāju izdevās pamodināt, tas ir izrādījās kāds 24 gadus vecs vīrietis, kurš kategoriski noliedza, ka būtu lietojis alkoholiskos dzērienus.

Foto: Ekrānuzņēmums no video
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu