ASV no retas “smadzenes ēdošas” amēbas infekcijas miris bērns (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Amēba "naegleria fowleri"
Amēba "naegleria fowleri" Foto: Wikimedia Commons

Kāds bērns Kalifornijas ziemeļos miris pēc peldes saldūdens ezerā. Ārsti atklāj, ka bērns piedzīvojis retu un nāvējošu smadzeņu infekciju.

Septiņus gadus vecais bērns intensīvās terapijas nodaļā tika nogādāts 30. jūlijā - pēc tam, kad piedzīvoja smadzeņu tūsku. Diemžēl ārsti viņa dzīvību nespēja glābt, vēstīts izdevumā “Associated Press”.

Bērns nomira 7. augustā no amēbiskā meningoencefalīta. Tā ir nāvējoša smadzeņu infekcija, kuru izraisa mikroskopiska amēba (naegleria fowleri), kas atrodama saldūdens ezeros un upēs. Bērns, visticamāk, inficējās pēc peldes Tehamas apgabalā esošajā saldūdens ezerā, tomēr konkrēta ezera atrašanās vieta vēl nav paziņota.

Šāda veida infekcija ir ārkārtīgi reta. Kopš 1971. gada Kalifornijā reģistrēti tikai 10 infekcijas gadījumi.

Cilvēks ar šo amēbu inficējas, kad amēbu saturošs ūdens nokļūst degunā. No turienes organisms var nokļūt smadzenēs un iznīcināt smadzeņu audus. Infekcijas sekas gandrīz vienmēr ir fatālas. Tomēr nav īsti skaidrs, kāpēc dažos gadījumos cilvēki ir spējuši izdzīvot. Visticamāk, liela nozīme ir tam, cik agri šī infekcija ir atklāta.

Vienīgais veids, kā izvairīties no šīs infekcijas, ir nepeldēties saldūdens ūdenskrātuvēs. Ja cilvēks tomēr ir nonācis ūdenī, tad nevajadzētu nirt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu