Neskaud bālvaidzes, vainīgi tārpi jeb ko par tavu veselību saka āda

Foto: Shutterstock
CopyLinkedIn Draugiem X

Aizsākot jaunu, vēsturisko rubriku "Ulmaņlaiku daile", turpmāk aplūkosim modes dāmas ikdienas dzīves rituālus un skaistumkopšanas padomus. Iespējams, daudzi no tiem šķitīs īpaši amizanti un pat muļķīgi, bet, noteikti kaut kādas receptes vai ieteikumi no vecmāmiņu pūra lādes mums noderēs! 

Tā kā šie padomi un ieteikumi ir gandrīz 100 gadus seni, lūgums pret tiem būt kritiskiem un neuztvert rakstīto par pilnīgu patiesību. 

Rakstā apzināti saglabāta tā laika rakstīšanas stils un gramatika.

"Tīra, svaiga, sārta sejas āda ir labākais pierādījums, ka jūs esiet vesela. Ja āda ir vai nu pārāk taukaina, vai pārāk sausa, dzeltena, pārklāta melniem punktiem un izsitumiem, tad visi šie nevēlamie simptomi liecina par veselības traucējumiem jūsu organismā," raksta 1939. gadā iznākošais žurnāls "Sievietes pasaule".

Taukaina āda - Ja jūsu sejas āda svīst un spīd un pūderis neturas, tad ņemot vērā jūsus veselības traucējumus (kūtra zarnu darbība, gremošanas traucējumi, slimas aknas), jums jāpāriet uz vieglāku ēdienu režīmu, jāsamazina tauku deva, jāizstrīpo no ēdiena saraksta mērces, kausēts sviests, cepeši, speķis, maz j;ādzer maltītes laikā, lēnām jāsakošļā barība, jāēd grauzdēta maize. Ieteicams turēties pie veģetāriem ēdieniem, kas veicina vielmaiņu. 

Sausa sejas āda - Ja neskatoties uz visiem jūsu pielietotiem kosmētiskiem līdzekļiem, sejas āda paliek paŗāks ausa, tad ļoti iespējams, ka jūsus organisms cieš no ūdens trūkuma. Tādā gadījumā jādzer tīrs ūdens mazos daudzumos ik stundu. Pēc iespējas maz lietot kartupeļus un maizi.

Izsitumi, paplašinātas poras, melni punkti - izsitumi, kas tik ļoti sāpina jaunavas, nebūt nav, kā daudzi domā, normāla parādība, bet gan nopietnu veselības traucējumu sekas. Izsitumi rodas no iekšējiem cēloņiem. Tie var būt: mazasinība, dziedzeru nepareiz darbība, vielu maiņas traucējumi. Nepieciešams izārstēt šos iekšējos iemeslus, tad āda kļus svaiga un jaunavīga. Vajag ēst daudz sakņu, augļu un piena ēdienus. Ik vakaru vai ik rītu dzert glāzi burkānu sulas. Līdzeklis pret izsitumiem, ko pielietojušas bez kāda riska mūsu vecās mātes, ir sekošs: no rīta apēd karotīti medus, kuram piejaukts klāt gals zēveļu ziedu. 

Dzeltena āda - te vainīgas jūsu aknas, jo ādas pigmentācija atkarājas no aknu darbības. Nepieciešams griezties pie ārsta pēc padoma un vajadzīgajiem norādījumiem. 

Sejas ādas tonis

Ja jums ir sārta ādas krās, tad neskumstiet un neapskaudiet bālvaidzes, tās ir mazasinīgas, jo spiestas uzturēties sliktā gaisā. Bet, ja jūsus sejas tonis ir sarkans, tad tam jāpiegriez nopietna vērība, jo tas norāda uz sliktu asins cirkulāciju. Jāuzlabo gremošanas orgānu darbība, jāēd lēni, jādzer tikai ārpus maltītes, nedrīkst lietot vircotus ēdienus, alkoholu, tēju, kafiju. 

No visiem šiem aizrādījumiem skaidri redzams, ka nodarboties ar skaistumkopšanu ne ik reizes ir lieka koķetērija, bet gan stingra higiēnas ieturēšana un apzinīga veselības kopšana. 

Foto: Shutterstock

1938. gada izdevuma "Atpūta" Kosmētikas nodaļai iesūtīti vairāki dāmu jautājumi, uz kuriem atbild daktere Klāra Stakena.  

Jautājums: Sejas āda sausa, abās pusēs pie deguna iekaisusi, niez. Mazgājot sūcas slapjums, stipri iekaist. Tagad iekaisums pārņēmis sejas un galvas ādu. Smērs pret ēdēm nelīdz. Vai ieteicama kalnu saule, vai derīga ādas noņemšana. Kā rīkoties? Irmgarde, Ventspilī.

Atbilde: Ne kalnu saule, ne ādas noņemšana nederēs; tā stāvoklis vēl pasliktināsies. Tikai saudzēt! Neko stipru, kodīgu. Ūdenī pašlaik pilnīgi aizliegts mazgāt. Kā seju, tā galvu tīriet tikai ar eļļu, seju vairākas reizes dienā; pat pūderi nedrīkst likt. No apstarojumiem ieteicama zilā lampiņa, ja to varat iegādāties. Ar to der rītos un vakaros pusstundu apstarot. Arī pēc pašreizējās izveseļošanās ūdenī seju mazgāt ļoti reti, bez ziepēm. Pastāvīgā tīrīšana lai notiek ar eļļu, pa nakti barojošo krēmu.

Jautājums: Esmu mazasinīga, iedzelteni bālu ādu. Sejas āda ļoti jūtīga, sausa, nelīdzena, viegliem vasaras raibumiem. ledegu nevienādi, uz sejas daudz „dzimumzīmīšu" — kā atsvabināties? Mazgājot ar ūdeni, seja pārklājas sarkaniem plankukumiem un sūrst. Kā dzīvot, izturēties un kā kopt seju?

Atbilde: Seju ūdenī mazgājiet reizi nedēļā, vakarā, remdenā ūdenī bez ziepēm. Pārējos vakarus notīrait ar eļļu, pa nakti lieciet barojošo krēmu, kā līdz šim. Arī no rīta pārklājiet ar to pašu zem pūdera.

Vajaga vairāk smaidīt, nevis pārliecīgi smiet. Lietojiet daudz citrona un apelsīnu ar visu mizu.

Jautājums: Uz deguna paplašinātas poras, āda ļoti sausa. Uztraucoties deguns kļūst sarkans, tāpat karstumā. Vai to var iznīcināt? Vai ārkārtīgi sausai sejas ādai pietiek, ja vakaros tīrī ar eļļu un reizi nedēļā mazgā ūdenī? D. R. — Rīgā.

Atbilde: Sausa sejas āda vakaros jātīrī tikai ar eļļu; pie tam — pavisam maigi. Vairākas reizes jāņem tīra vates piciņa un jāsaslapina eļļā. Paplašinātās poras var iznīcināt uz visiem laikiem. Galvenā vaina meklējama sliktā asinsastāvā, mazasinībā. Izmeklējiet asinssastāvu un uzlabojiet to, tad arī izskats labosies, poras, sausā āda un sarkanais deguns. Vai zivju eļļu ziemā dzērāt? Tā jums bija nepieciešama.

Jautājums: Sejas āda dzelteni sāka rasties arī vasaras raibumi. Visu dienu sēdu istabā. Ārsts atzina ļoti mazasinlgu un stipri nervozu. Esmu ārstējusies, bet bez panākumiem. Palieku arvien nervozāka, sāp galva, tāpēc sāk izkrist mati. Domāju, ka ir cērmes vai lentes tārps. Zem acīm zili riņķi, ap muti dziļas rievas. Vai ar stariem varētu to redzēt un kā izdzīt? Vai minētās vainas dod slikto sejas krāsu?

Atbilde: Sliktā sejas krāsa ceļas tikai no ļaunā vispārīgā veselības stāvokļa.

Ļoti iespējams, ka visa iemesls — tārpi.

Vai ir tārpi un kā no tiem atbrīvoties, to jums pateiks katrs ārsts; stari nav vajadzīgi. Kad vispārīgais veselības stāvoklis būs uzlabots un no tārpiem būsit droša, tad sākat sejas uzlabošanu.

Jautājums: Sejas āda sausa un netīra, melnie punkti, beidzamā laikā saradušās daudz krunkas. Kā kopt seju? Milda

Atbilde: Nav nekāds brīnums, ka krunku jums netrūkst, jo sausu sejas ādu nedrīkst ne reizi dienā mazgāt ūdenī. Notīriet vakarā seju ar eļļu, tad nomazgājiet vēsā ūdenī bez ziepēm, pa nakti pārklājiet ar to pašu krēmu, kā līdz šim.

No rīta seju notīriet ar ēteri, tad atkal pārklājiet ar eļļu un ejiet labi daudz saulē.

Tikai vienmēr lai seja ir pārklāta ar eļļu. Krunku izlīdzināšanai der diatermija.

Jau nākamreiz varēsi lasīt par citām skaistumkopšanas lietām un tā laika ekspertu padomiem!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu