Pompejos atrasts pārsteidzoši labi saglabājies skelets

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Arheologi Pompejos veikuši kārtējo pārsteidzošo atklājumu, proti, senās kapenēs atrasts izcili saglabājies skelets. Atklājums arheologiem palīdzēs uzzināt daudz jauna par kultūras dzīvi pilsētā, pirms tā tika iznīcināta Vezuva izvirduma laikā mūsu ēras 79. gadā.

Uz skeleta galvaskausa vēl redzamas baltu matu atliekas un auss daļa. Labi saglabājušies ir arī citi skeleta kauli un pat apģērba fragmenti. Skelets tika atrasts kapenēs – Porta Sarno nekropolē. Šī teritorija, kas atrodas Pompeju pilsētas centra austrumos, vēl nav atvērta publiskai apskatei.

Jāpiebilst, ka šis skelets ir unikāls atradums, jo tajā laikā liela daļa mirušo tika kremēti.

Uzraksti uz kapeņu sienas liecina, ka kapeņu īpašnieks – brīvlaistais vergs Marks Venērijs Sekundijs – Pompejos palīdzēja organizēt priekšnesumus grieķu valodā. Eksperti saka, ka tas ir pirmais apstiprinājums tam, ka Vidusjūras reģiona kultūras dzīvē grieķu valoda tika lietota līdztekus latīņu valodai.

“Šie priekšnesumi grieķu valodā ir pierādījums dzīvīgajam un atvērtajam kultūras klimatam, kas raksturoja seno Pompeju pilsētu,” stāstīja arheologi.

FOTO: BRĪVLAISTĀ VERGA KAPS POMPEJOS

Intervijā ar izdevumu “The Associated Press” arheologi minēja, ka Marks Venērijs pēc brīvlaišanas pilnīgi noteikti spēja krietni nopelnīt. Par to liecina viņa kapa izmērs.

“Viņš nekļuva ļoti bagāts, tomēr bija sasniedzis noteiktu labklājības līmeni,” stāstīja arheologi.

Pompeji tika iznīcināti jeb “iekonservēti” Vezuva izvirduma laikā mūsu ēras 79. gadā. Izrakumi gadu laikā ir ļāvuši nonākt pie pārsteidzošiem atklājumiem – kapenēm, zirgu ratiem un krāšņām, ar freskām izrotātām villām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu