Aptauja: 43% iedzīvotāju vēlētos mitināties privātmājā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lauku mājas un stārķis Latgalē.
Lauku mājas un stārķis Latgalē. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Ja būtu iespēja iegādāties īpašumā mājokli, pirmajos gados maksājot par to mazāk nekā par līdzvērtīga īpašuma īri, vairums jeb 43% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju izvēlētos privātmāju, liecina "Bigbank" un pētījumu centra "Norstat" veiktā aptauja.

Otra populārākā mītnes vieta ir dzīvoklis jaunā daudzdzīvokļu namu projektā, kam priekšroku dod divreiz mazāk aptaujāto cilvēku.

Privātmāju par iekārojamu mītnes vietu uzskata 43% Latvijas iedzīvotāju, kamēr jaunā projekta dzīvokli vēlētos iegādāties 22%. Nākamais populārākais variants ar 13% ir renovēts dzīvoklis, kamēr desmitā daļa respondentu vēlētos dzīvot lauku viensētā.

Aptaujā secināts, ka pašreizējā dzīvesvieta ļoti lielā mērā ietekmē iekārotā mājokļa izvēli. Rīdzinieku vidū jaunā projekta kārotāju īpatsvars ir gandrīz tikpat augsts kā privātmāju - 29% pret 32%. Citu pilsētu iemītnieku vidū pārliecinošs favorīts ir privātmāja, ko izvēlas tieši puse respondentu, savukārt laucinieku skatījumā dzīvokļi vispār nav pievilcīgs variants. 44% no ciematu un lauku teritorijās mītošajiem izvēlētos privātmāju un 20% lauku viensētu. Dzīvokli jaunā projektā vēlētos vien 13% respondentu.

Mājokļa izvēli ļoti ietekmē arī bērnu skaits ģimenē. Ja bezbērnu pāru grupā privātmājā vēlētos mitināties 39% aptaujāto, tad trīs un vairāk atvašu ģimenē plašāku telpu ar āra teritoriju vēlas jau puse aptaujāto.

Lielām ģimenēm arī ir ļoti svarīga iespēja pirmajos gados pēc īpašuma iegādes maksāt par mājokli mazāk. Trīs bērnu vecāku vidū šādu iespēju izvēlētos 45% aptaujāto, bet 4 bērnu - 73%. Salīdzinājumam, atliktais maksājums interesē vien 24% bezbērnu pāru.

"Apzinoties, cik svarīgi ģimenēm tikt pie mājokļa par saprātīgām izmaksām, "Bigbank Latvija" sākusi piedāvāt hipotekāro kredītu ar atlikto maksājuma grafiku. Tas paredz iespēju jaunām ģimenēm līdz pat 20 gadiem nemaksāt kredīta pamatsummu, tādējādi kredīta termiņa sākumā maksājot tikai procentu maksājumus un pamatsummas maksājumus atliekot uz vēlāku laiku, kad palielinājušies ienākumi un bērni jau izauguši," pauda "Bigbank Latvija" vadītājs Ģirts Kurmis.

Īpašais hipotekārais kredīts ar speciālo atmaksas grafiku paredz aizdevumu līdz 200 000 eiro ar termiņu līdz 30 gadiem, kura pirmos 20 gadus var maksāt tikai procentu maksājumus. Tādējādi jaunās ģimenes nostabilizēšanās periodā ikmēneša maksājums par mājokli var būt pat trīs reizes zemāks par īres maksu, kāda mēnesī jāmaksā par līdzvērtīgu mājokli. Kredīts ir pieejams, iegādājoties īpašumu jebkurā Latvijas reģionā.

"Bigbank Latvija" piedāvā arī hipotekāro kredītu ar anuitātes atmaksas grafiku, kas paredz vienādu mēneša maksājumu visā aizdevuma termiņa laikā un lineāro atmaksas grafiku, kurā ikmēneša maksājums ar katru mēnesi samazinās. Abos minētajos grafikos aizdevums pieejams līdz 300 000 eiro uz termiņu līdz 30 gadiem un "Altum" garantija ģimenēm ar bērniem.

"Norstat" veiktajā tiešsaistes omnibusa aptaujā piedalījās 1007 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

"Bigbank" ir Igaunijas banka, kas specializējas patēriņa kredītu un aizdevumu juridiskām personām izsniegšanā, kā arī termiņnoguldījumu pakalpojumu sniegšanā. Bankai ir filiāles Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā un Bulgārijā, kā arī tā piedāvā pārrobežu pakalpojumus Austrijā, Vācijā un Nīderlandē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu