Krievijas vēlēšanu novērotājus pasludina par "ārvalstu aģentiem"

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
"Golos" līdzpriekšsēdētājs Grigorijs Melkonjancs
"Golos" līdzpriekšsēdētājs Grigorijs Melkonjancs Foto: REUTERS/Andrew Osborn

Krievijas Tieslietu ministrija iekļāvusi neatkarīgo vēlēšanu novērotāju organizāciju "Golos" ("Balss") "ārvalstu aģentu" sarakstā.

Šādu lēmumu ministrija pamato ar to, ka "Golos" saņem finansējumu no ārzemēm.

Jaunais statuss var apgrūtināt "Golos" darbu pirms 19.septembrī paredzētajām Valsts domes vēlēšanām un to laikā. Likums noteic, ka visām organizācijām, kas pasludinātas par "ārvalstu aģentiem", veicot aktivitātes, publiski jāinformē par savu "ārvalstu aģenta" statusu.

"Golos" līdzpriekšsēdētājs Grigorijs Melkonjancs ziņu aģentūrai "Interfax" teica, ka "Golos" iekļaušana "ārvalstu aģentu" sarakstā ir "uzbrukums lielākajai neatkarīgo vēlēšanu novērotāju kopienai".

Viņš uzsvēra, ka "Golos" plāno turpināt darbu, lai aizstāvētu vēlētāju tiesības.

Organizācija izpelnījusies ievērību, ziņojot par pārkāpumiem vēlēšanās.

"Golos" dibināta 2010.gadā. Tā tika pasludināta par "ārvalstu aģentu" 2013.gadā un 2016.gadā likvidēta ar tiesas lēmumu. Taču "Golos" turpina darbu kā oficiāli nereģistrēta sabiedriska kustība.

Tagad Tieslietu ministrija "Golos" kā pirmo iekļāvusi jaunajā Krievijā nereģistrēto organizāciju "ārvalstu aģentu" sarakstā. Krievijā ir vēl divi "ārvalstu aģentu" saraksti - reģistrētām nekomerciālām organizācijām un plašsaziņas līdzekļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu