Lielbritānija ļaus no Afganistānas evakuēt 200 kaķu un suņu (9)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Britam, kuram Afganistānā pieder dzīvnieku patversme, atļaus ar čārterreisu no Kabulas evakuēt aptuveni 200 kaķu un suņu, trešdien paziņojis aizsardzības ministrs Bens Voliss.

Bijušā jūras kājnieka Pola "Pena" Fārtinga prasība evakuēt dzīvniekus izsaukusi ļoti pretrunīgus vērtējumus, jo, strauji tuvojoties ASV nospraustajam evakuācijas beigu termiņam - 31.augustam, Afganistānu izmisīgi cenšas pamest tūkstošiem cilvēku, kuri pēc talibu atgriešanās pie varas baidās par savām dzīvībām.

Fārtings, kas Afganistānā ieradās Lielbritānijas militārā kontingenta sastāvā, pabeidzis dienestu, Kabulā nodibināja dzīvnieku patversmi "Nowzad", kurā deva patvērumu kaķiem, suņiem un ēzeļiem.

Viņš joprojām palicis Kabulā un ar pūļa finansēšanas palīdzību nolīdzis lidmašīnu savas patversmes darbinieku, to ģimenes locekļu un aptuveni 200 suņu un kaķu evakuēšanai. Šo pasākumu Fārtings nosaucis par operāciju "Šķirsts".

Iepriekš Voliss bija izteicies, ka būtu nepareizi priekšroku dot mājdzīvniekiem, nevis cilvēkiem, taču trešdien ministrs tviterī pavēstījis, ka atļāvis sākt Fārtinga afgāņu līdzstrādnieku pārbaudi ielaišanai lidostā.

Pēc tam, "ja viņš (Fārtings) ieradīsies ar saviem dzīvniekiem, mēs centīsimies atrast intervālu viņa lidmašīnai," piebildis Voliss.

Viņš uzsvēris, ka galvenā problēma ir uzturēt evakuācijas gaitu, nevis lidmašīnu ietilpība.

Voliss norādījis, ka Fārtings un viņa personāls, kam izsniegtas Lielbritānijas vīzas, neņemot līdzi dzīvniekus, var izlidot arī ar Karalisko Gaisa spēku lidmašīnu.

Vēl otrdien Voliss televīzijas kanālam "Sky News" izteicās, ka Fārtinga lidmašīna bloķēšot lidlauku, stāvēšot tur tukša, kamēr amatpersonas pārbauda cilvēkus garajā rindā.

Viņš piebilda, ka nedošot priekšroku viņa izglābtajiem dzīvniekiem pār izmisušajiem vīriešiem, sievietēm un bērniem.

Taču Fārtings izvērsis kampaņu par dzīvnieku glābšanu, kuru atbalstījušas arī vairākas slavenības.

Arī britu tabloīdi tradicionāli atbalsta dzīvnieku aizsardzības kampaņas ārzemēs.

Kopš 13.augusta Lielbritānija evakuējusi no Afganistānas vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu