Pirmo reizi nofilmēts, kā bruņurupucis dodas lēnās, lēnās medībās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Milzu bruņurupucis. Ilustratīvs attēls.
Milzu bruņurupucis. Ilustratīvs attēls. Foto: AFP / Scanpix

Pētniekiem pirmo reizi izdevies nofilmēt, kā milzu bruņurupucis dodas dramatiskās, tiesa, visai lēnās medībās, kas beidzas ar putnu mazuļa nāvi.

Video beidzas pēc tam, kad nedzīvais putnēna ķermenis nokrīt uz zemes, tomēr pētnieki, kuri uzņēma video, pastāstīja, ka bruņurupucis dažus brīžus vēlāk aprija visu putna ķermeni.

Šis video ir pirmais novērotais apzinātu medību gadījums bruņurupuču vidū, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”.

VIDEO: BRUŅURUPUCIS MEDĪBĀS

Šīs lēnās medības norisinājās Fregates salā Indijas okeānā.

“Tā uzvedībā bija kaut kas dīvains,” izdevumam “Live Science” teica pētījuma vecākais autors Džastins Gerlahs.

Parasti milzu bruņurupuči lēnām staigā apkārt, gremodami augu lapas. Mērķtiecīga iešana notiek tikai tad, kad divi bruņurupuči cīnās par mātītes uzmanību. Video redzamais bruņurupucis uzvedas līdzīgi kā cīņā, kas ir ļoti atšķirīga uzvedība no ierastas došanās pēc kāda zaļuma.

“Putns visu izdarīja nepareizi. Ja tas būtu nolēcis no baļķa, tad būtu viegli aizbēdzis. Tomēr, ņemot vērā, ka šie putni ligzdo kokos, zemi tas, visticamāk, uzskatīja par bīstamu vietu,” stāstīja Gerlahs.

Lai arī bruņurupuči parasti ir veģetārieši, tomēr reizēm uz kārā zoba lieka arī mirušu dzīvnieku miesu, kas ir bagātīgs proteīnu avots. Bruņurupuču robotie knābji gan nav paredzēti gaļas sagremošanai, tomēr, ja bruņurupucis pamanās savu upuri norīt veselu, tad kuņģī tas tiek pārstrādāts veiksmīgi.

Zinātnieki tagad ir apņēmušies noskaidrot, cik bieži sastopama ir šāda uzvedība salas bruņurupuču vidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu