Madonā ekshumēs padomju armijas ģenerālmajora Jakuņina mirstīgās atliekas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Madonas novada pašvaldība

Šodien un rīt Madonā plāno veikt padomju armijas ģenerālmajora Nikolaja Jakuņina mirstīgo atlieku ekshumāciju, informēja Madonas novada pašvaldībā.

Pašvaldība pagājušā gada 19.maijā ārkārtas sēdē nolēma sākt ģenerālmajora Nikolaja Jakuņina (1902-1944) pārapbedīšanas procesu un risināt jautājumu par pieminekļa pārvietošanu no pašreizējās atrašanās vietas pie Madonas Valsts ģimnāzijas, Skolas ielā 10 uz Brāļu kapiem Madonas pilsētā, Parka ielā 5.

Šā gada 6.augustā Brāļu Kapu komiteja (BKK) saņēma Ārlietu ministrijas informāciju, ka Krievija sniegusi piekrišanu Madonas novada pašvaldības ierosinātajai padomju armijas ģenerālmajora Jakuņina mirstīgo atlieku pārbedīšanai no pašreizējās atrašanas vietas pie Madonas Valsts ģimnāzijas uz Otrajā pasaules karā kritušo karavīru brāļu kapiem, norādīja pašvaldībā.

Šomēnes Madonas novada pašvaldības pārstāvji tikās ar BKK un meklēšanas vienības "Leģenda", kā arī Krievijas vēstniecības Latvijā pārstāvjiem, lai vienotos par jautājumiem, kas saistīti ar padomju armijas ģenerālmajora pārapbedīšanu.

17.augustā Madonas novada pašvaldība saņēma BKK Karavīru apbedījumu vietas izpētes darba atļauju. Saskaņā ar 2007.gada 18.decembra Latvijas valdības un Krievijas valdības vienošanos par Latvijas apbedījumu statusu Krievijas teritorijā un Krievijas apbedījumu statusu Latvijas teritorijā atļauja veikt zondāžas darbus, lai noteiktu apbedījumu esamību un ekshumācijas darbiem, lai veiktu karavīru mirstīgo atlieku ekshumāciju un identifikāciju, izdota meklēšanas vienības "Leģenda" vadītājam Tālim Ešmitam.

Pirms ģenerālmajora mirstīgo atlieku ekshumācijas tiks veikti teritorijas sagatavošanas darbi, atbrīvojot apbedījuma vietu no apauguma un citiem elementiem, kas varētu traucēt ekshumācijai. Krievijā Jakuņina mirstīgās atliekas plāno pārapbedīt Brāļu kapos, vietā, kur savulaik atradās kapu centrālais ansamblis ar uzvaras obelisku un mūžīgo uguni. Šajā vietā Jakuņinam Krievija par saviem līdzekļiem plāno uzstādīt atjaunoto pieminekli.

Pārapbedīšana tiks veikta līdz 30.septembrim. Ar to saistītos izdevumus segs Madonas novada pašvaldība, informēja pašvaldībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu