Poveglija ir neliela sala Venēcijas lagūnā pie Ziemeļitālijas austrumu krasta - dēvēta arī par Venēcijas Nāves salu. Turp cilvēki tika nosūtīti karantīnā buboņu mēra epidēmijas laikā.

Neskatoties uz salas nepretenciozo izskatu, tai ir tumša vēsture, un tiek uzskatīts, ka tā ir viena no baisākajām vietām Eiropā. Kādreiz tā tika izmantota kā drošs patvērums no ienaidniekiem, militārais kontrolpunkts un iestāde cilvēkiem ar garīgām slimībām. Tomēr savu baiso slavu tā ir izpelnījusies izmantota kā vieta, kur tika nogādāti un sadedzināti buboņu mēra upuri. Mūsdienās Poveglija vēl joprojām saglabā biedējošu reputāciju, un vietējie uzskata, ka šī “spoku sala” tās tumšas vēstures dēļ ir pārpildīta ar nelabvēlīgiem gariem.

Daudzi no šiem spokiem salā mitinās, pateicoties Melnajai nāvei, kas 14. gadsimtā pārņēma Eiropu, nogalinot miljoniem cilvēku un dažu mēnešu vai pat nedēļu laikā uz pusi samazinot vairāku pilsētu iedzīvotāju skaitu. Pēc slavenā 1348. gada uzliesmojuma buboņu mēris neapstājās. Turpretī tas atkal un atkal parādījās gadsimtiem ilgi.

Venēcijā, kas viduslaikos un renesansē bija Eiropas dominējošā tirdzniecības osta, ierēdņi izmantoja tās lagūnas salas, lai izolētu un pārvaldītu mēra uzliesmojumus. Gadsimtiem ilgi Poveglijas sala bija Venēcijas risinājums mērim: izolēta karantīnas vieta, kur mēra upuri tika nosūtīti pēc inficēšanās. Tikai retais no turienes atgriezās.

Nelielajā salā, kuras platība ir vien 17 hektāri, gadsimtiem ilgi atradās vairāk nekā 160 000 mēra upuru, un amatpersonas ne tikai nosūtīja karantīnā slimos un mirstošos – viņi inficēto dedzināja līķus, lai apturētu slimības izplatīšanos. Tiek uzskatīts, ka cilvēku pelni no šīm kremācijām pat vairākus gadsimtus vēlāk veido vairāk nekā 50 procentus no salas augsnes.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X