Pabriks: ASV ir jāparāda, ka tā spēj vadīt rietumu pasauli (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Pašlaik ASV ir galvenā militārā vara rietumos un tai ir jāparāda, ka viņa spēj vadīt rietumu pasauli, šodienas Aizsardzības ministrijas organizētajā tiešsaistes diskusijā "Migrācija kā hibrīdkara ierocis pret Latviju: kas tālāk?" uzsvēra aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Viņš pauda viedokli, ka tuvākajā laikā, sevišķi ASV, kurai principā ir galvenā militārā vara rietumos, būtu jāparāda, ka viņi ir spējīgi domāt stratēģiski un vadīt rietumu pasauli.

"Diemžēl tie signāli, kuri pašlaik ir nākuši, neliecina, ka ASV to spēj, bet viņiem ir jāsaņemas," piebilda ministrs.

Tāpat ministrs norādīja, ka Krievija pašlaik izmanto Eiropas Savienības (ES) vājos punktus.

"Krievija apzinās, ka viņa ir samērā vāja, lai kaut ko iesāktu, bet viņi pamana vājās vietas un izmanto tās pret ES. Pašlaik tam ir labvēlīgs laiks, jo viņi saredz, ka pašlaik ASV rietumus nav gatavi vadīt, jo Lielbritānija ir izstājusies no ES, Angela Merkele drīzumā atstās Vācijas kanclera amatu, bet Francijā ir gaidāmas prezidenta velēšanas - tas ir labs laiks, lai izmantotu ES vājās vietas," sacīja Pabriks.

Jau ziņots, ka pašlaik lielākās bažas rada Baltkrievijas militāro vienību izvietošana pie robežas ar Latviju, jo komunikācijas trūkums ar Baltkrievijas robežsargiem var radīt dažādus pārpratumus, šodienas Aizsardzības ministrijas organizētajā tiešsaistes diskusijā "Migrācija kā hibrīdkara ierocis pret Latviju: kas tālāk?" sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Pabriks uzsvēra, ka pašlaik situācija uz Latvijas - Baltkrievijas robežas ir nopietna, jo Baltkrievija arvien vairāk Latvijas virzienā turpina virzīt dažāda veida militārās vienības. "Mēs redzam telšu izvietošanu, un mēs nevaram izslēgt, ka tur atrodas arī Krievijas vienības. Tāpat ir novērota smagāku ieroču klātbūtne, kuri līdz šim uz robežas nav bijuši," skaidroja ministrs.

Tāpat bažas rada komunikācijas iztrūkums starp Latvijas un Baltkrievijas robežsargiem. Pabriks uzsvēra, ka iepriekš komunikācijas starp abu valstu robežsargiem ir bijusi laba, bet pašlaik tās iztrūkums var radīt dažādus pārpratumus un citas problēmas, it īpaši kad Baltkrievijas pusē robežu apsargā obligātā dienesta karavīri, kuri ir ar sliktu sagatavotību. "Tomēr mēs cenšamies un centīsimies arī turpmāk sadarboties un meklēt dialogu ar Baltkrievijas robežsardzi," piebilda Pabriks.

Aizsardzības ministrs izteica viedokli, ka arī rietumu sabiedrotajiem būtu jāieklausās Latvijas teiktajā un jāizdara spiediens uz Baltkrieviju, gan ekonomiski, gan politiski, jo līdz šim izmantotās spiediena formas nav izsmeltas.

Pabriks uzskata, ka sarunas ir lietderīgi uzsākt arī ar Krieviju, jo viņš netic, ka Baltkrievija organizē šo bēgļu plūsmu bez Krievijas palīdzības. "Es domāju, ka Baltkrievijai un Krievijai nebūtu izdevīgi situāciju paasināt, jo Latvija nepiekāpsies un valsts ārējā robeža tiks sargāta," uzsvēra ministrs.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu