Kādā mājā Jeru pagastā izcēlies ugunsgrēks, seši evakuētie

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
VUGD darbinieks. Ilustratīvs attēls.
VUGD darbinieks. Ilustratīvs attēls. Foto: Una Kupruka / LETA

Svētdien no degošas mājas Valmieras novada Jeru pagastā evakuējušies seši cilvēki, ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Svētdien ap plkst.20 tika saņemts izsaukums, ka Jeru pagastā deg vienstāva dzīvojamā māja 70 kvadrātmetru platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas bija evakuējušies seši cilvēki. Mājoklī dūmu detektors nebija uzstādīts.

VUGD atgādina, ka pirms katras apkures sezonas jāveic dūmvada tīrīšana - ir jātīra sodrēji no dūmeņiem un krāšņu, pavardu dūmkanāliem, ko vislabāk izdarīs skursteņslaucītājs, taču, ja privātmāju saimnieki prot un zina, kā veikt skursteņu tīrīšanu, viņi to var veikt arī paši.

Sodrējus no dūmeņiem, krāšņu un pavardu dūmkanāliem iztīra pirms apkures sezonas sākuma. Savukārt ilgdedzes cietā kurināmā ierīces un iekārtas dūmvadus jātīra vēl papildus vienu reizi apkures sezonas laikā. Cita starpā reizi piecos gados jāveic arī apkures sistēmas tehniskā stāvokļa novērtējums, ko var veikt speciālists.

Tās apkures iekārtas un ierīces, kurās par kurināmo izmanto gāzi, tīra un tehnisko apkopi un tehniskā stāvokļa pārbaudi veic ne retāk kā reizi gadā, ja ražotājs nav noteicis citādi. Ja apkures ierīce bijusi atslēgta ilgāk par sešiem mēnešiem, jāveic ārpuskārtas dūmgāzu novadīšanas un ventilācijas kanālu pārbaude.

Ja izmanto malkas plīti, tad jāatceras, ka arī tā laika gaitā nolietojas - var izdegt cepeškrāsns metāla apšuvums un plīts virsmā parādīties spraugas, caur kurām nāk dūmgāzes. Lai šādas plītis padarītu ikdienas lietošanā drošas, tām periodiski nepieciešama atjaunošana, rūpīgi aizsmērējot radušās plaisas, nomainot izdegušo cepeškrāsni, nostiprinot durtiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu