Ārsti atgādina: prettārpu zāles neizārstēs tevi no Covid-19 (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ivermektīns
Ivermektīns Foto: SIPA/Scanpix

Tūkstošiem amerikāņu potenciāli bīstamās devās lieto prettārpu zāles ivermektīnu, cerot, ka tas pasargās vai izārstēs viņus no Covid-19, rakstīts Amerikas Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) jaunajā brīdinājumā.

26. augustā CDC brīdināja ārstus, ka kopš pandēmijas sākuma ir pieaudzis pieprasījums pēc ivermektīna receptēm, kā arī piecas reizes biežāki kļuvuši saindēšanās gadījumi ar to. Cilvēki pat lieto ivermektīnu, kas paredzēts dzīvniekiem, jo to var iegādāties bez receptes.

Cilvēkiem ivermektīnu izraksta, lai ārstētu dažādas parazītiskās slimības. Populārāko ivermektīna veidu ārsti izraksta, ja cilvēku apsēdušas galvas utis, vēstīts vietnē "Live Science".

Salīdzinoši nesen sabiedrībā parādījās nepatiesa informācija, ka ivermetīns palīdz cīņā ar Covid-19. Eksperti saka, ka tās ir pilnīgas muļķības, un nevienā pētījumā nav pierādīts pretējais.

Pirms Covid-19 pandēmijas ASV aptiekas kopumā ik nedēļu izrakstīja vidēji 3600 receptes ivermektīna cilvēkiem. Tomēr pēdējos mēnešos iknedēļas ivermektīna recepšu skaits pieaudzis līdz vairāk nekā 88 tūkstošiem. Likumsakarīgi, ka ievērojami pieaudzis saindēšanās gadījumu skaits ar šo medikamentu.

Medikamenta veterinārie veidi ir paredzēti lieliem dzīvniekiem, piemēram, zirgiem un govīm, tāpēc cilvēka veselībai var būt ļoti bīstami.

Ivermektīna pārdozēšana var izraisīt vemšanu, caureju, pazeminātu asinsspiedienu, apziņas zudumu, halucinācijas, krampjus, komu un pat nāvi.

Cilvēkiem būtu jāsaprot, ka ivermektīns neārstē un nepasargā no Covid-19. Ja tomēr medikamentu izdevies pārdozēt, būtu nekavējoties jāvēršas pie ārsta. Noderīgi būtu arī apsvērt vakcinēšanās iespēju pret Covid-19.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu