"Theranos" afēra: ASV sākas Elizabetes Holmsas prāva (2)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Elizabete Holmsa
Elizabete Holmsa Foto: Reuters / Scanpix

Otrdien ASV sāksies zvērināto atlasīšana vienai no pēdējo gadu skaļākajām lietām par krāpniecību. Elizabete Holmsa, kura kādreiz gozējās uz žurnālu vākiem kā daudzsološākā jaunā uzņēmēja, tiks tiesāta par vairāku miljardu dolāru izkrāpšanu no investoriem, melojot par revolucionāru medicīnisko tehnoloģiju.

Uzņēmuma "Theranos" dibinātāja Holmsa stāsies tiesas priekšā saistībā ar sešiem apsūdzības punktiem par krāpniecību. Viņa apgalvoja, ka esot izgudrojusi tehnoloģiju, ar kuru no pirksta varētu saudzīgi paņemt pavisam nelielu asins paraugu analīzēm, aiztaupot nepatīkamo asins ņemšanu no vēnas.

Pateicoties ieguldītāju entuziasmam, kompānijas "Theranos" vērtība sasniedza aptuveni desmit miljardus dolāru. Tikai tad "The Wall Street Journal" un citos medijos sāka parādīties ziņas, ka uzņēmuma vadīja ir melojusi un piepušķojusi, ko spēj izdarīt tās radītā tehnoloģija. 

ASV Tieslietu departaments apsūdzēja Holmsu un otru uzņēmuma vadītāju Ramešu Balvani investoru un patērētāju apkrāpšanā. Holmsu un Balvani savulaik saistīja romantiskas attiecības.

Holmsa savu vainu noliedz. Notiesājoša sprieduma gadījumā viņai draud cietumsods līdz 20 gadiem.

Otrdien Sanhosē, Kalifornijā, sākas pirmais posms Holmsas tiesāšanā. Pastāv bažas, ka zvērinātos nebūs viegli atrast, jo Holmsas gadījums izpelnījās plašu publicitāti, par to uzņemtas filmas un sarakstītas grāmatas. 

Tiesā iesniegtie dokumenti liecina, ka prāvā liecības sniegs gan ārsti, kuri izmantoja nepilnīgo tehnoloģiju, gan arī pacienti, kuri saņēma maldinošus rezultātus.

Piemēram, kādai sievietei analīzes uzrādīja spontāno abortu, lai gan grūtniecība patiesībā noritēja bez problēmām.

Kādam vīrietim nepatiesi tika diagnosticēts prostatas vēzis, savukārt citi saņēma viltus pozitīvus HIV testa rezultātus.

Holmsas advokāti vēlas panākt, lai pacienti tiesā liecinātu minimāli, norādot, ka tie esot atsevišķi gadījumi starp miljoniem analīžu, ko veica "Theranos". Pacienti varēs liecināt par to, ka saņēmuši maldīgus rezultātus, taču nevarēs stāstīt par to atstāto emocionālo iespaidu.

Gaidāms, ka Holmsa liecinās, ka viņas lomu un rīcību "Theranos" vadībā lielā mērā esot ietekmējušas vardarbīgās attiecības ar Balvani, vēsta "The Guardian". Balvani advokāti Holmsas apsūdzības nodēvējuši par "pretīgām, skandalozām un aizvainojošām". 56 gadus vecais Balvani tiks tiesāts atsevišķi. Viņa prāva sāksies 2022.gada februārī.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu